New York „legzöldebb” felhőkarcolója, a Bank of America Tower, az első hasonló méretű intézmény, amely megkapta a LEED Platinum minősítést, valójában energiafaló – állítja a New Republic című amerikai magazin.

Energiafaló „zöld” torony

New York „legzöldebb” felhőkarcolója, a Bank of America Tower, az első hasonló méretű intézmény, amely megkapta a LEED Platinum minősítést, valójában energiafaló – állítja a New Republic című amerikai magazin.

Az épületet 2010-ben avatták fel 500 millió dolláros költségvetéssel, amelyhez New York állam energiakutatási és fejlesztési hivatala 900 ezer dollárral járult hozzá. A Manhattanben álló Bank of America Tower, New York harmadik legmagasabb épülete már akkor megkapta a LEED Platinum minősítést az amerikai Green Building Counciltól az energiahatékonyságot növelő rendszereinek köszönhetően, mielőtt beköltöztek volna az irodákba. A tanács egyszerűen figyelmen kívül hagyta azt a dolgozók és az ügyfelek energia-fogyasztását, írja az energiacentrum.com.

A New Republic adatai szerint a felhőkarcoló kereskedelmi része, amely az épületnek csaknem egyharmadát foglalja el, önmagában annyit fogyaszt, amelyet egy kilométerenként 10 liter benzint fogyasztó gépkocsi motorja 7000 kilométer megtétele alatt. Már pedig ennek alapján a „legzöldebb” torony négyzetméterenként több energiát fal fel, mint a 82 éves Empire State Building, amelyet még korántsem a mai környezetbarát elvek alapján építettek.

Az adatok nem légből kapottak: New York városi tanácsának felméréséből származnak, amelyet a metropolisz középületeinek energiahatékonyságáról készítettek.

Nem ez az első eset, hogy a GBC minősítéseit kemény kritika éri. Már máskor is előfordult, hogy az „üres” struktúrák alapján döntöttek, és kedvezői adataik digitális szimulációk után jöttek ki. Csakhogy a valóságos működés, beleértve a soha el nem hanyagolható emberi tényezőt, egészen más…

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.