Energiacsúcstalálkozót tartanak ma Budapesten

Az energiabiztonságról tartanak ma nemzetközi csúcstalálkozót Budapesten.

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária vezetőivel együtt tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról, útvonalakról. A részt vevő országoknak kevés a saját energiaforrásuk, és egymásra vannak utalva. Közös törekvésük – és ezért is tartják az értekezletet -, hogy minél rövidebb időn belül újabb szállítási útvonalakat alakítsanak ki.

Az energiabiztonsági kérdések mellett várhatóan szót ejtenek az EU2020 uniós versenyképességi stratégiáról, és kétoldalú megbeszélésekre is lesz lehetőség.
A találkozón, amely a visegrádi négyek soros magyar elnökségének egyik kezdeményezése, az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség képviselője is jelen lesz.
Az energiacsúcs, továbbá az azt követő kétnapos Duna-csúcstalálkozó miatt közlekedési dugók alakulhatnak ki Budapest belvárosában, és időszakos útlezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon. Szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárják a Kossuth Lajos tér teljes területét, kedd estétől péntek estig a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.