Energiacsúcs – Nyilatkozattervezet az energiaellátás biztonságáról

Mihamarabbi politikai megállapodást várnak a visegrádi négyek az Európai Parlamenttel a gázszállítás biztonságáról – áll abban a nyilatkozattervezetben, amelyet várhatóan elfogadnak a szerdai budapesti energia-csúcstalálkozón.

Az MTI birtokába jutott tervezet szerint a négy visegrádi ország – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – és a nyilatkozathoz csatlakozó országok szerint a politikai megállapodásnak szavatolnia kellene az EU hatékony fellépését azokban a helyzetekben, amikor az EU-gázpiac nem képes egymagában kezelni a gázszállítás szüneteltetéséből adódó gondokat. Ehhez az Európai Bizottságnak össze kell hangolnia a nemzeti és az EU válságterveiben meghatározott intézkedéseket.

Támogatják továbbá az említett országok, hogy a 2010-2014-re vonatkozó európai uniós energiapolitika második akciótervének kialakításánál vegyék figyelembe a közös regionális érdekeket és kívánatosnak tartják, hogy az uniós forrásokból, nevezetesen a kohéziós alapból több pénz jusson a térség energiabiztonságát növelő infrastrukturális beruházásokra.
Mint Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek korábban elmondta, az ülés végén a visegrádi országok nyilatkozatot fogadnak el, melyhez várhatóan több más, térségbeli ország is csatlakozik.
A konferencián a lehetséges alternatív energiaforrásokról, útvonalakról folytatnak megbeszéléseket.
a visegrádi négyek, továbbá Bulgária, Horvátország, Románia és Szerbia kormányfői. Képviselteti magát Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Spanyolország, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség is.

A Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója, Tanaka Nobuo a tanácskozás kezdete előtt az MTI-nek adott interjúban azt mondta, hogy a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték közül az előbbi lenne a hatékonyabb eszköz az Európai Unió földgázellátásának javítására.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.