Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiacsúcs – Eörsi: a V4-eknek támogatniuk kell a keleti partnerség országait

Energiacsúcs – Eörsi: a V4-eknek támogatniuk kell a keleti partnerség országait

A visegrádi négyeknek különleges felelősségük, hogy segítsék a keleti partnerség országainak európai integrációját – mondta el Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke szerdán az MTI-nek.

A visegrádi országok (V4)- Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország –  Európa-ügyi parlamenti bizottságainak képviselői szerdán Budapesten találkoztak az EU keleti partnerség programjában részes államok – Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország – ugyanezen bizottságainak küldöttségeivel, mielőtt megkezdődött volna az energiabiztonságról rendezett csúcstalálkozó.
Eörsi Mátyás a megbeszélés után elmondta, hogy a V4-ek együtt lobbiznak Brüsszelben a keleti partnerség programban részt vevő országok mellett, képviselik az érdekeiket.
“Annak idején nekünk is voltak barátaink, akik segítettek a európai integrációs folyamatban – emlékeztetett az SZDSZ-es politikus.
Az EU keleti partnerségi programját tavaly májusban indította el a közösség.
Március 2-án Budapesten tartják a keleti partnerségbe tartozó országok és a visegrádi államok külügyminiszteri találkozóját.

Ajánlott tartalom

Elkezdték összeszerelni a fúziós erőművet

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek (International Thermonuclear Experimental Reactor) az összeszerelése kedden a franciaországi Cadarache-ban.