Energiacégek visszaállamosítását tervezik

A Bulgáriában 2004 óta működő három áramszolgáltató, az EVN, a CEZ és az E.ON visszaállamosítását vetette fel a bolgár miniszterelnök helyi lapok és az osztrák WirtschaftsBlatt pénteki beszámolója szerint. A felvetést egyik vállalat sem kommentálta.

Bojko Boriszov azt kifogásolja, hogy a cégek osztalékot utalnak haza, ennek összege az energiaügyi miniszterhelyettes szerint az elmúlt öt évben 250-300 millió levát (jelenlegi árfolyamon számolva 127,8-153 millió eurót) tett ki.
A három vállalat a hat évvel ezelőtti privatizáció során kétharmados részesedést szerzett a területi felosztás alapján magánkézbe adott körzeti áramszolgáltatókban, az állam egyharmadot tartott meg magának.
A privatizációs szerződés értelmében a cégek maximum 12 százalékos nyereségre tarthatnak igényt.

A WirtschaftsBlatt beszámolója szerint a miniszterelnök a héten azt nyilatkozta, soha nem értette, Bulgáriában miért az áramszolgáltatókat adták magánkézbe elsőként. Ezt a hibát a miniszterelnök szerint jóvá kell tenni. Bojko Boriszov elmondása szerint a három vállalat eddig elmulasztott osztalékot fizetni a bolgár államnak.
A miniszterelnök vizsgálatot indít, miként fordulhat elő, hogy az áramszolgáltatók olcsóbban juthatnak villamos energiához a NEK állami villamosművektől, mint amennyiért az a termelő cégektől vásárolja, hogy aztán magasabb áron adják tovább az áramot a fogyasztóknak.
A WirtschaftsBlatt kitér arra is, hogy a privatizáció óta mindhárom társaság jelentős beruházásokat hajtott végre.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.