Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Energia Klub: jó, csak hiányos a szélerőmű rendelet
Tudj meg többet: Szélenergia

Energia Klub: jó, csak hiányos a szélerőmű rendelet

Az Energia Klub jó megoldásnak tartja, hogy nyilvános pályázaton lehet elnyerni a hazai szélerőmű-kapacitások kiépítésének lehetőségét, de úgy véli, hogy a jogszabály néhány pontja gátolja a sikeres végrehajtást.

Az energiaügyi miniszter 2009. július elsején hatályba lépett rendelete szerint a Magyar Energia Hivatalnak minden év szeptember 15-ig kell megvizsgálnia, hogy van-e lehetőség újabb szélerőművi kapacitások létesítésére a villamosenergia-rendszer középtávon várható teljesítményének egyensúlyáról, a szabályozhatóságról és a biztonságos működésről készített elemzés alapján. Nem érinti a rendelet a háztartási méretű szélerőműveket.

Az energiahivatal a napokban jelentette be, hogy 2009-ben 410 megawatt kapacitásra szóló pályázatra tesz javaslatot.

A miniszteri rendelet előírja, hogy pályázónak auditált szélhozam méréseket kell csatolnia a pályázatához, és igazolnia kell minden megawatt után 60 ezer euró értékű pénzügyi forrás meglétét.

Az Energia Klub környezetvédelmi szervezet kifogásolja, hogy a jogszabályban nincs kellő garancia a szélerőmű megépítésére, mert a rendeletből hiányzik az, hogy a beruházás elmaradása esetén elvész a kaució.

Az Energia Klub kiemeli: előnyös, hogy a rendelet alapján várhatóan azok a beruházók jutnak engedélyhez, amelyek a legkevesebb támogatást igénylik a jó szélviszonyok miatt. A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a pályázók lefelé módosítsák a kötelező átvételi árra vonatkozó igényüket. Ha a meghirdetett kapacitásnál nagyobb az igény, akkor ennek “árleszorító” hatása van – teszik hozzá.

A július elején hatályba lépett rendelet ugyanankkor megtiltja a pályázat nyertesének a jogosultság-átadást. A 2006-ban az energiahivatal 330 megawattban korlátozta a kiosztható kapacitást, de 2009 júniusáig mindössze 175 megawatt állt üzembe.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).