Energia előállítás sétával és vizelettel

Zokniba ágyazott miniatűr mikrobákkal működtetett üzemanyagcellákkal (MFC) állítottak elő energiát, melyekhez üzemanyagként vizeletet használtak, az üzemanyag pumpálását pedig a zokni viselőjének lépései biztosították. Ez a kissé bizarr megoldás az első önellátó viselhető MFC alapú energiagenerátor.

A kísérletet Bristolban, a Nyugat-angliai Egyetem Bioenergia Központjában hajtották végre Ioannis Ieropoulos professzor vezetésével. A kutatók rugalmas csöveket helyeztek el a zokni sarkánál, ezért minden egyes lépés hozzájárult a folyadék átáramlásához az MFC-ken. A teljes energiatermelő folyamat kizárólag emberi tevékenységen alapult, amivel egy vezetéknélküli jeladót működtetettek. A működést igazolandó, a vezetéknélküli eszköz kétpercenként üzenetet küldött egy PC-vezérelt vevő modulnak.

“Miután sikerült mobiltelefont vizelet táplálta MFC-vel feltölteni, kíváncsiak voltunk, hogy ez a siker megismételhető-e a viselhető technológiákkal. Emellett azt is szerettük volna látni, hogy mindez működik-e kizárólag emberi erőforrásokkal – üzemanyagként vizeletet, pumpaként pedig a lábat használva” – mondta Ieropoulos professzor, hozzátéve, hogy a rendszerrel megoldható lenne az egyén koordinátáinak közvetítése egy vészhelyzet esetén. A rendszer egyúttal azt is jelezné, hogy az adott személy életben van, mivel az eszköz kizárólag emberi közreműködéssel működtethető.

A mikrobai üzemanyagcellák baktériumok alkalmazásával termelnek elektromosságot szerves folyadékokból, megcsapolva a mikrobák növekedéséhez előállított biokémiai energiát, közvetlenül elektromossággá alakítva. A technológiával a szerves hulladék bármelyik formája felhasználható és hasznos energiává alakítható, csökkentve függőségünket a fosszilis üzemanyagoktól, ezáltal értékes zöld megoldást ígérve.

Összességében a brit kísérlet bár tudományos szempontból értékes lehet, a kontextusnak köszönhetően elképzelhető, hogy előbb-utóbb felbukkan az IgNobel díj valamelyik átadó ceremóniáján.

forrás: sg.hu

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.