Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energetikai korszerűsítés és megújuló energia hat csongrád megyei intézményben
Tudj meg többet: Hőszivattyú
Két intézményben hőszivattyúkat alkalmaznak, öt iskolában pedig részben az épületek tetejére szerelt napkollektorokkal állítják elő a használati meleg vizet.

Energetikai korszerűsítés és megújuló energia hat csongrád megyei intézményben

Két intézményben hőszivattyúkat alkalmaznak, öt iskolában pedig részben az épületek tetejére szerelt napkollektorokkal állítják elő a használati meleg vizet.

A hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményező fejlesztést 138,5 millió forinttal támogatja az Európai Unió, a beruházás költségeiből mintegy 225 millió forintot az önkormányzat biztosít – mondta Magyar Anna közgyűlési elnök az egyik érintett intézményben, a hallássérült gyermekek oktatását végző, Klúg Péterről elnevezett szegedi óvodában és iskolában. Az év végére befejeződő program részeként négy intézményben kicserélik a nyílászárókat, három helyen több mint 4 ezer négyzetméternyi falfelületet szigetelnek újra. A fűtéskorszerűsítés során kondenzációs kazánokat építenek be, illetve két helyen biomassza tüzelésű, faelgázosító berendezések biztosítják majd az energiát. Egy pusztamérgesi és egy hódmezővásárhelyi intézményben a geotermális energiát hasznosító hőszivattyúkat alkalmaznak, öt iskolában pedig részben az épületek tetejére szerelt napkollektorokkal állítják elő a használati meleg vizet. Jelentős energetikai megtakarítást eredményez a világítási rendszer korszerűsítése is, ennek részeként ezer mennyezeti lámpatestet és ezer kompakt fénycsövet szerelnek be. A beruházás évente 6548 GJ földgáz-megtakarítással jár, ami – a hőszivattyúk többletvillamosenergia-igényét is figyelembe véve – 27,5 millió forinttal mérsékli az oktatási intézmények fenntartási költségét.

Ajánlott tartalom

Már az IKEA-ban is napelemeket árulnak

Az interneten vásárolhatják meg napelemes rendszerüket az IKEA Ausztrál ügyfelei.