Emberek, ne igyatok palackozott ásványvizet!

Bár az időjárás még távolról sem nevezhető nyáriasnak, a melegebb hónapokban nem lesz szokatlan látvány az utcán ásványvizes palackkal sétáló emberek látványa.

Azonban mindenki jobban tenné, ha leszokna az ilyen termékek fogyasztásáról, főleg hogy Magyarországon a vezetékes víz minősége kiemelkedően jó a régióhoz képest. További indokok a palackozott ásványvíz ellen a kattintás után.

Akár az egészség szimbólumának is nevezhetnénk, hiszen gondoljunk csak bele, hány sportos életmódú ismerős vagy ismeretlen kezében láttunk palackozott ásványvizet a konditeremben vagy a futópályán. Sokan az egészséges táplálkozás jegyében fogyasztják, hiszen a reklámok is megmondták, hogy tele van ásványi anyagokkal, és hát egyébként is, maga a palackba zárt egészség!

Sokan viszont nem gondolnak bele abba, hogy a palackozott ásványvizek gyártása egyrészt rendkívül káros a környezetre – ha másért nem, a visszamaradó műanyag hulladék miatt –, másrészt ez a termék maga a két lábon járó lehúzás, főleg ha összevetjük egy félliteres palack árát egy köbméter friss csapvizével. Fordítsuk ezt le a számok nyelvére, mert úgy lényegesen látványosabb: egy félliteres ásványvíz ára körülbelül 100-300 forint körül mozog. Ez nagyjából egy köbméter, azaz ezer liter csapvíz árának felel meg. Tehát egy félliteres ásványvíz áráért közel ezer liter csapvízhez juthatunk hozzá.

Ennél többről is van szó

Kezdjük azzal, hogy egyetlen palack ásványvíz előállításához hárompalacknyi vízre van szükség. Tegyük hozzá, hogy a műanyag hulladék jelentős része – hiába a szelektív hulladékgyűjtés – egyszerűen nem kerül be az újrafelhasználási ciklusba: egy 2012-es adat szerint Magyarország hulladékának mindössze 17 százalékát hasznosítjuk újra, 69 százalék egyszerűen a szemétlerakókba kerül. Arról most ne is beszéljünk, hogy ez a helyzet mennyivel rosszabb világszerte, elég, ha csak a Csendes-óceánon keringő óriási kiterjedésű műanyag-hordalékra gondolunk, amelynek a kiterjedése nagyobb, mint Texas államé.

A vízvezetékek és az ivóvízhez való hozzáférés a civilizáció egyik legfontosabb vívmánya, ezért aki csapvizet fogyaszt, támogatja a helyi vízgyűjtő területek gondozását, a vízgazdálkodást és a fenntartható működést, szemben a palackozott vizet forgalmazó, kizárólag a profitra törekvő vállalatokkal. Ráadásul utóbbi szereplők esetében sokszor nem tudhatjuk, hogy milyen ellátólánc áll mögöttük, mennyi fosszilis tüzelőanyagot használnak, kihasználják-e a külföldi országokban alkalmazott munkaerőt, illetve hogy mit tesznek a környezet védelme érdekében. A vízművek és a vízgazdálkodási szervezetek viszont többek között ez utóbbival is foglalkoznak, hiszen az ő feladatuk többek között épp a tiszta, egészséges ivóvíz biztosítása a lakosság számára.

Amíg mi bármikor megtehetjük, hogy kinyitjuk a csapot és iszunk egy pohár frissítő vizet, a Föld lakosságának 11 százalékának nincs erre módja, mivel egyszerűen nem férnek hozzá a biztonságos forrásból származó ivóvízhez. Erre is érdemes gondolni, amikor legközelebb a műanyag flakonért nyúlnánk a büfében vagy a közértben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.

4 hozzászólás

  1. Az addig rendben, hogy kiemelkedően jó a vezetékes víz, de mégis nagyon sok helyen kifejezetten rossz ízű. Emlékszem, gyerekkoromban sokkal finomabb volt, s egyre rosszabb lett az íze. Talán a régi vezetékek adják azt az állott, fémes ízt, mely által felmerül az emberben, hogy vajon, tényleg nincs káros hatása!? Persze nem mindenhol érezhető ez. Ebből adódóan felmerül a kérdés, hogy honnan veszik azt a vízmintát, ami alapján kiemelkedően jónak mondják a minőségét? Természetesen ez csupán egy vélemény.

  2. darvaskristof

    Akkor valaki mondja meg, mi a francot igyak.
    A klórral telenyomott budapesti csapvíz nekem nem oltja a szomjat és csak rosszul érzem magam tőle.
    Egyébként a cikk eléggé csal a számokkal, mert egy másfél literes minőségi ásványvízért 99 Ft-ért hozzájutok, tehát egy fél liter ára nálam csak 33 Ft.
    Ha lehetne kapni vizet visszaváltható palackban, akkor azt venném és visszavinném, de sajnos nem lehet. Régen lehetett.
    Nem gondolom, hogy az én vízvásárlásom bármilyen ráhatással van a föld más területén élő lakosok életére, attól, hogy én nem veszem meg a zalaszentgróti, kékkúti vagy szentkirályi kútból csapolt vizet, attól miért lenne jobb bármelyik ázsiai vagy afrikai ország vízellátása?

  3. Ahol nem olyan jó a csapvíz ott megoldás a vízszűrő filter beszerzése. Kapható csapra szerelhető valamint különálló, kancsóba épített is.
    Így nem kell a drága és környezetre káros ásványvizet venni és a szűrő a csapvízből kiszűri a káros anyagokat.
    Bár kezdetben nagyobb befektetést jelent mint egy 6-os pakk ásványvizet venni, de a befektetés általában elég gyorsan megtérül.
    Bár a filtert időnként cserélni kell, ami szintén jár némi környezetterheléssel, de ez még mindig jóval kisebb, mintha palackozott vizet vennénk.
    Az ultimate megoldás az lenne persze, ha nem szennyeznénk a vizet, talajt, levegőt, de erről egyelőre már le vagyunk késve…

  4. Darvaskristof:

    A visszaváltható palackkal az a gond, hogy alapos vegyszeres tisztítást igényel minden alkalommal, mielőtt újratöltik, ráadásul nem követhető, hogy ki milyen anyagokat tárolt benne, mielőtt visszaváltotta. Nem igazán jó megoldás a problémára sajnos.