Erős nyugati szelek kelet felé hajtották el az Új-Zéland irányába tartó jéghegyeket a Csendes-óceán déli részén.

Elűzték a szelek az Új-Zéland közelébe került jéghegyeket

Erős nyugati szelek kelet felé hajtották el az Új-Zéland irányába tartó jéghegyeket a Csendes-óceán déli részén.

Egy héttel korábban még azt közölték a wellingtoni hatóságok, hogy több száz Antarktiszról leszakadt jéghegy tart Új-Zéland partjai felé. A Déli-sziget felé úszó jéghegyek miatt hajózási riadót rendeltek el, szakemberek pedig folyamatosan figyelték a tömbök mozgását.
A műholdfelvételek tanúsága szerint a jéghegyek egy 700 ezer négyzetkilométeres területen szóródtak szét, és az óceáni áramlatokkal lassan távolodtak a Déli-sarkvidéktől.
Mike Williams, az Új-Zélandi Nemzeti Víz- és Atmoszférakutató Intézet óceanográfusa most közölte, hogy a szárazföldhöz legközelebb sodródó, megközelítőleg száz-kétszáz méter hosszú jéghegy 260 kilométerre közelítette meg a Déli-sziget csücskénél elhelyezkedő Stewart-szigetet.
Neal Young gleccserkutató a legfrissebb információk alapján elmondta, hogy a műholdfelvételek szerint nyoma sincs már jéghegynek az Új-Zéland partjaitól négyszáz kilométerre lévő Auckland-szigetek környékén. Hozzátette, ha van is jéghegy a környékén, az minden bizonnyal százötven méternél kisebb – ilyen méretű objektumot ugyanis a műhold már nem érzékel. Úgy vélekedett, hogy az olvadás és a hullámok által előidézett erózió miatt a korábban észlelt tömbök mára bizonyára sokkal kisebbek lettek.

Két hete az Auckland-szigetek mellett négy jéghegy úszott el a szigetország felé tartva. Három héttel korábban pedig mintegy húsz, észak felé sodrodó jéghegyet észleltek a Déli-sarkvidék és Új-Zéland között nagyjából félúton fekvő Macquarie-sziget mellett. Az akkor megfigyelt legnagyobb jéghegyek mérete becslések szerint még elérte a két kilométert.
Legutóbb 2006-ban történt meg, hogy nagy jéghegyek közelítették meg Új-Zélandot. Néhányat szabad szemmel is látni lehetett a partról. Ezelőtt azonban csak 1931-ben lehetett részük a helyieknek hasonló látványban.
Mike Williams szerint csupán a tengeráramlástól és a széliránytól függ, milyen közel jutnak a hegyek a partokhoz.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.