Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Eltűnt egy bolygó a Naprendszerből

Eltűnt egy bolygó a Naprendszerből

A NASA Délnyugati Kutatóintézetének (SWRI, Boulder, Colorado) tudósai szerint a Naprendszernek volt még egy bolygója, egy gázóriás, amelyet társai száműztek a világűrbe.

A Nap 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy hatalmas molekulafelhő gravitációs összeroskadása nyomán. Nem sokkal később a csillagkeletkezésnél visszamaradt, a központi csillag egyenlítői síkjában lapos korongba rendeződött anyagból, a protoplanetáris korongból létrejöttek a bolygók. A belső naprendszerben négy kőzetbolygó (a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars), a külső naprendszerben pedig négy gázóriás, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz született meg. A kőzetbolygók kérge szilikátos, a gázbolygók viszonylag kis szilárd magját hatalmas hidrogén-hélium légkör veszi körül.

 
Az amerikai kutatók David Nesvorny irányításával azt vizsgálták, hogyan alakult ki a Naprendszer. Hatezer számítógépes szimulációt készítettek, és ezek megmutatták, hogy amikor képletben csupán a négy gázóriás szerepelt, a túl nagy bolygók szinte minden modell szerint kölcsönösen megsemmisítik egymást. Amikor egy szimulációt az óriásbolygók mégis épségben megúsztak, a kőzetbolygók semmisültek meg. Naprendszer kialakulásának kevés lett volna az esélye, ha kezdetben is csak négy gázóriással rendelkezett volna. Ebből a felismerésből kiindulva Nesvorny egy ötödik bolygót iktatott a képletbe, és az eredmények azt mutatták, hogy egy a kiegészítő óriásbolygó jelentősen megnövelte a Naprendszer túlélési esélyeit.

 
A legjobban sikerül szimulációk azt mutatták, hogy a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz, valamint ötödik társuk, amely a két utóbbi bolygóhoz hasonlított, szoros közelségben alakultak ki, és 15-ször nagyobb messzeségben keringtek a központi csillag körül, mint a Nap és a Föld közötti távolság. A Jupiter és a Szaturnusz kijjebb tolta a könnyebb bolygókat, a rejtélyes ötödik bolygót pedig a társai egyszerűen kilökték a Naprendszerből.Az utóbbi időben felfedezett, egy naprendszerhez nem tartozó, szabadúszó bolygók azt valószínűsítik, hogy a bolygók száműzetése mindennapi jelenség a világűrben – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.