Eltűnt a víz Kína legnagyobb tavából

Zöld mező, és virágos rét borítja a tó medrét, a víz helyett, ahol egykor halak úszkáltak, és híres hajócsatákat vívtak.

Szinte teljesen kiszáradt az egykor több mint háromezer négyzetkilométeres vízfelszínnel és nagyjából 1200 kilométeres partszakasszal rendelkező kínai Pojang-tó – jelentette a kínai sajtó. A Kína legnagyobb édesvízi tavaként számon tartott tó medre zöldellő mezővé változott, amin a turisták gyalog tudnak elmenni megnézni az egykor a tó közepén, egy szigetre épített világítótornyot. A tavat, ahol egykor híres, a kínai történelmet befolyásoló hajócsatákat vívtak, most padlizsánmezők borítják. Az egykor a tó közepén navigációs pontnak használt szigetet mostanában már csak arra lehet használni, hogy a vízmagasság eltűnésének mértékét lehessen figyelemmel követni. A tó vízmagassága a száraz és esős évszakok változásával rendszeresen csökkenni szokott, de a Három-szoros erőmű felépítés óta drámaivá vált a változás. Idén majdnem két hónappal korábban kezdett el apadni a tó vize, és helyi halászok arra panaszkodnak, hogy emiatt már alig tudnak halat fogni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.