Eltűnt 140 tonna műanyaghulladék

Több mint félmillióan használták már a kreatív Stack-Cup poharakat.

140 tonna műanyaghulladék képződését akadályozta meg 2013-ban a Stack-Cup repohár rendszer. A poharakat tavaly összesen 22 magyarországi fesztiválon, több mint félmillióan használták – derül ki a Stack-Cup 2013-as ECO Riportjából. A tanulmány rámutat arra is, hogy ahol Stack-Cup poharakat használnak, 42%-kal csökkent a keletkezett szemét mennyisége. A Stack-Cup célja, hogy 2014-ben 300 tonna hulladék keletkezését akadályozzák meg.

2013-ban a 22 magyarországi fesztiválon, több mint 500.000 fesztiválozót értek el és ismertették meg őket a Stack-Cup repohár-rendszerrel. A kreatív megoldásokat is magában foglaló Stack-Cup poharak lényege, hogy a poharakat a rajtuk levő vonzó design miatt vagy hazaviszik, vagy a betétdíj miatt visszaváltják a fogyasztók. Ennek köszönhetőn a műanyagpohár-hulladék teljesen eltűnik a fesztiválokról. Egy fesztiválon termelődő műanyaghulladék felét pedig köztudottan az egyutas poharak teszik ki.

Az ECO Riport kimutatásai szerint 42%-kal kevesebb szemét keletkezik, ha egy rendezvényen Stack-Cup poharat használnak. Az új megoldás hatását kiválóan mutatja a 2013. június 25-30. között Zánkán megrendezett EFOTT fesztivál számai. Amíg 2011-ről 2012-re 42%-kal emelkedett az egy főre eső szemét mennyisége az EFOTT-on (0,19 kg- ról 0,27 kg-ra), addig ugyanez a tendencia a Stack-Cup repohár-rendszer bevezetésével már eltűnt. 2013-ra további 3%-kal emelkedett a látogatók száma, az egy főre eső szemét mennyiége mégis 0,27 kg-ról visszaesett a 2011-es adatok szintjére, azaz 0,2 kg szemét termelődött látogatónként. Ez az előző évhez képest 42%-os szemétmennyiség- csökkenés annak ellenére, hogy a látogatók száma 2013-ban tovább nőtt 3%-kal.

A Stack Cup célja, hogy az általa forgalmazott Stack-Cup repoharak segítségével a jelenleg használatban lévő, úgynevezett egyutas poharakat minden lehetséges alkalmazási területen kiválthassák az újra felhasználható pohár rendszereik, ezzel is hozzájárulva a fenntartható szemlélet társadalmi szinten történő kialakításához. 2014- ben céljai között szerepel, hogy a fesztiválokkal és rendezvényhelyszínekkel való együttműködésük során 300 tonna hulladék képződését előzik meg.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Ez nem a Humusz Recyclingtól lenyúlt RE-Pohár koncepció??? 🙂