Eltűnőben a remény – hatalmas esésben a szigetelési ágazat

A Szigetelésinfo.hu 2011 szeptemberi felmérése szerint hatalmasat zuhant a szigetelési ágazat jelenét és jövőjét bemutató index. Az immár 8. alkalommal elkészített felmérés szerint az építőiparon belül már az eddig kitörési pontnak látszó szigetelési ágazat is komoly problémákkal küzd.

A 2011 harmadik negyedévéről készített felmérés elsöpörte az előző, nyári felmérésben némileg érzékelhető bizakodó jeleket. Úgy tűnik, hogy az elmúlt év végén tapasztalható optimizmust az év elején csökkenő trend váltotta fel, amiből csak átmenetileg lógott ki a nyári, picit jobb adat. A mostani adatok szerint a jelenlegi megítélés és a jövő évi kilátások is tovább romlottak. Különösen elkeserítő, hogy a következő 12 hónap tekintetében másfél év elteltével ismét negatívba váltott a mutató, ezen belül a szigetelési ágazatra vonatkozó index sohanem látott mélypontra zuhant. Mindebben talán szerepe lehet az egyre romló általános gazdasági helyzetnek, az augusztusban szinte komolytalan módon és összeggel kiírt épületenergetikai pályázat lezajlásának és az országosan visszaeső beruházási ütemnek.

 
Az indexeken belül a korábbiakhoz hasonlóan az építőipar megítélése esett a legmélyebbre, ám a legnagyobb zuhanást az ország általános értékelése szenvedte el, a jövőre nézve a felmérések készítésének kezdete óta még soha nem járt ilyen mélységben. A III. negyedévi adatok szerint a több, mint 16 pontos eséssel az ország általános megítélése tehát egyértelműen a negatív irányba mozdult el, ami rányomta bélyegét minden más értékelési szempontra is. A majdnem 11 pontos zuhanás az építőipar jelenlegi megítélésében is viszonylag markánsnak mondható. A legkisebb esést a saját cég megítélése szenvedte el, amely kategória közel 4 pontos eséssel így éppen nullán áll. A 2011 szeptemberi szigetelési hangulati index értéke így -11,7 pont, ami összességében 7,8 pontos csökkenés az elmúlt negyedévi adathoz képest. Ez az érték nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőttivel, ám akkor ez egy emelkedő időszak kezdetét jelentette, míg most egy csökkenő trend talán nem is utolsó eleme.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.