Eltűnhetnek Ukrajnából a műanyag zacskók

Több más ország példájára Ukrajnában is úgy döntöttek, hogy betiltják a műanyag zacskók használatát. A regionális fejlesztési minisztérium kidolgozott egy törvénytervezetet, melynek értelmében a 20 literesnél kisebb és 0,025 mm-nél vékonyabb műanyag zacskók gyártása, importálása és terjesztése tilos.

A törvényszegők 1700 hrivnya összegű bírságra számíthatnak, írja a karpatinfo.net. A törvénytervezet jelenleg még nyilvános megvitatás alatt áll, ezt követően küldik el a Legfelsőbb Tanácsba, ahol ha elfogadják, akkor 2013-ban már életbe lép a törvény – adta hírül a Tsn.ua internetes hírportál. Olekszandr Ihnatenko, a régiófejlesztési minisztérium területi fejlesztési és kommunális szolgáltatások hivatalának vezetője elmondta, hogy a törvény célja a hulladékok mennyiségének minimalizálása. Véleménye szerint kis műanyag zacskók nélkül is lehet élni. „A gyakorlatban egy zacskó körülbelül 20 percig él, de a lebomlási ideje 200 év. A vásárlók az üzletekben a termékeket kis műanyag zacskókba szortírozzák, majd otthon kukába dobják. Én megtanultam kis műanyag zacskók nélkül élni, egyszerűen mindent egy nagyba teszek. Ez kényelmes és nem szennyezi a környezetet” – jegyezte meg Ihnatenko. A környezetvédők véleménye e kérdésben azonban megoszlik – egyesek támogatják a kezdeményezést, míg mások szerint ez több kárral mint haszonnal jár.
„A műanyag zacskók alternatívája a papirzacskó. Ez pedig azt jelenti, hogy erdőket fognak kiírtani. Inkább a szelektív hulladékgyűjtésre kellene koncentrálni, és a műanyag zacskókat pedig feldolgozni” – fejtette ki véleményét Volodimir Malycev környezetvédő.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.