Eltűnhet az olcsó nejlonzacskó a boltokból

Változások jönnek a környezetvédelmi termékdíjas rendszerben 2018-tól egy frissen a parlamentnek benyújtott törvénymódosítás szerint.

Az újdonságokról az RSM Hungary Zrt. nyilatkozott a Zoom.hu-nak, az adószakértő szerint a módosításnak köszönhetően összességében minden bizonnyal növekedni fognak a díjból származó költségvetési bevételek, elsősorban a reklámpapírra és a műanyag zacskókra kivetett teher növelése miatt. Az elektromos autókra vonatkozó díjszabás viszont enyhül. A bolti, eladótéri műanyag zacskók esetében a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelné a javaslat az adót, ami alól kivételt képeznek az extra vékony zacskók. A cél a műanyag zacskók száműzése a kereskedelemből, ugyanakkor az extra vékonyakat higiéniai megfontolásokból megtartanák. Csökkentik viszont az elektromos autókra kivetett termékdíjat – amelyek termékdíjköteles alkatrészeire csak a díj 50 százalékát kell majd befizetni 2018-tól, míg hibrid gépjárművek alkatrészeire 30 százalékkal kisebb környezetvédelmi adót kell fizetnie, írta az index.hu. A termékdíjas rendszert eredetileg úgy találták ki, hogy a belőle származó bevételt egy konkrét célra, a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítsa az állam. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány az innen befolyó pénz (amit a gyártók, vagyis a termékek árára rakódva végülis a vásárlók fizetnek ki) több mint 80 százalékát behúzza a nagy közös kalapba, és más célokra használja fel. A 2016-os költségvetésben a termékdíj sornál 72,4 milliárd forint szerepelt a bevételi oldalon, és 12,75 a kiadásin, ez utóbbi összeg az, ami ténylegesen visszaforog az ágazatba.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.