Eltorlaszolták a londoni tőzsdét a környezetvédő tiltakozók

A Londoni Értéktőzsde (LSE) bejáratát torlaszolták el csütörtökön a Londonban hosszú ideje folyamatosan tiltakozó környezetvédelmi aktivisták.

A csoport bejelentette, hogy a demonstrációsorozat utolsó napján a londoni City pénzügyi központjában igyekszik minél nagyobb felfordulást okozni. A rendőrség, a Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint a tiltakozások kezdete óta eddig 1088 tüntetőt vettek őrizetbe. Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport több tagja csütörtök délelőtt az LSE összes bejáratát élőláncokkal állta el, úgy, hogy a láncok szélein álló tagok a Szent Pál-székesegyház közvetlen közelében emelkedő épület falához, a láncokban álló tüntetők egymáshoz ragasztották magukat. A csoport több más tagja a pénzügyi központ kelet-londoni irodavárosát és a City repülőteret kiszolgáló városi vasút, a Docklands Light Railway (DLR) forgalmát bénította meg azzal, hogy felmásztak egy szerelvény tetejére. Csütörtöki közleményében az Extinction Rebellion azzal indokolta a tőzsde és a londoni pénzügyi központ elleni demonstrációt, hogy a londoni részvénypiacon a világ leginkább környezetkárosító cégeinek papírjai forognak. E cégek között fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalatok és erősen környezetpusztító módszerekkel működő bányatársaságok, esőerdők kiirtásával környezeti katasztrófát okozó vállalkozások vannak.

A londoni tőzsde “szó szerint bolygónk elpusztításával kereskedik” – áll a demonstrációkat szervező csoport közleményében. A londoni pénzügyi központ saját rendőrsége, a City of London Police csütörtöki tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Cityben várhatóan egész nap fennakadásokkal kell számolni a tiltakozó akciók miatt. Az Extinction Rebellion az elmúlt hetekben London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren. A demonstrációk miatt hosszú ideig 55 londoni autóbuszjárat nem közlekedett; ez önmagában naponta 500 ezer ember utazását érintette. Az Extinction Rebellion a húsvéti hétvégén megpróbálta megbénítani a legforgalmasabb európai repülőtér, a londoni Heathrow működését is, ez azonban a rendkívüli rendőrségi készenlét miatt nem sikerült.

Sajid Javid brit belügyminiszter már a Heathrow-n tervezett tiltakozó akció előtt bejelentette, hogy a hatóságok “a törvény teljes erejével” fellépnek azok ellen, akik a légiközlekedés biztonságát veszélyeztetik. Az eddigi tiltakozó megmozdulásokban a fiatal aktivisták ezrei mellett több száz tudományos kutató, középiskolai és egyetemi tanár, művész és közéleti személyiség vett részt. Múlt pénteken, az Oxford Circus közepén felállított – a rendőrség által azóta eltávolított – rózsaszínű vitorláshajón beszédet mondott Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő is. Kijelentette: a tüntetések helyszínei “a józan ész kis szigetei”. Hozzátette: a mostani nemzedék környezetpusztító életvitelével a fiatal generációkat hagyja cserben. Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A rendőrség a tiltakozók belvárosi táborhelyeit már felszámolta, és a csoport bejelentette, hogy csütörtökön befejezi a demonstrációsorozatot.

Kép: twitter.com

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.