Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Eltévedt fehér gólyákat lőttek le Máltán

Eltévedt fehér gólyákat lőttek le Máltán

Több gólyát is kilőttek abból a rekordnagyságú fehér gólya csapatból, amely a napokban – vélhetően tévedésből – vonult át Máltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint Málta nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, így vélhetően eltévedt madarakat – egy mintegy 240 példányból álló csapatot – láttak a megfigyelők. Helyi vadászok több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból. A BirdLife Málta honlapján közölt információk szerint legalább hat madarat lelőttek, és több sérült egyedet is megfigyeltek repülés közben. A gólyák általában a főbb tengerszorosok – Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros – felett haladnak át. A csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A fehér gólya az Európai Unió 1979. évi Madárvédelmi irányelvének értelmében közösségi jelentőségű védett madárfaj. A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban. A radikális szabályozás új mérföldkövet jelent az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása terén. A kormányzat ugyanakkor engedményeket is tett a vadászoknak: az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle vadászatát a szigetországban. A tavaszi vadászat az EU Madárvédelmi irányelve alapján az egész unióban tilos, ennek megszegése miatt Málta ellen már korábban eljárást indított az unió.

Ajánlott tartalom

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta, írta a hvg.hu.