Elszállítják a környékről az iszappal szennyezett földet is

Nincs új információja a hétfői gátszakadás és iszapömlés során eltűnt hét személy sorsáról a katasztrófavédelemnek.

Töttős Györgyi katasztrófavédelmi szóvivő szerint jelenleg a kármentesítés zajlik, elsősorban a lakóházak megtisztítására és fertőtlenítésére koncentrálnak.
A vörösiszap nehézfémeket is tartalmaz, gyomorba jutva vagy belélegezve mérgező is lehet. Ez utóbbi veszély jelenleg nem áll fenn, mivel folyamatosan esik. A katasztrófavédelem szakemberei a környéken lerakódott iszapot is eltávolítják a szennyezett földdel együtt. Hogy az eltávolított földet pótolják-e, az majd a kármentesítés későbbi szakaszában dől el. Töttősnek arról még nem volt megerősített információja, hogy hol helyezik el a veszélyes hulladéknak számító iszapot. A kármentesítés a szakértők óvatos, előzetes becslései szerint hetekig is eltarthat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.