Első alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Természetfilm fesztivált

Magyarországon tucatnyi stúdió készít világszínvonalú alkotásokat, de a legnagyobb problémájuk, hogy ezek nem jutnak el a legfontosabb célcsoporthoz, a természet kedvelőihez, a fiatalokhoz és a gyerekekhez. A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál célja, hogy hidat képezzen az alkotások és a közönség között.

Első alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A három napos rendezvényre több mint hatezer ember látogatott el. 42 országból összesen 427 pályamunkát küldtek be, az alkotások között népszerű volt a kisjátékfilm, az etűd, és a klasszikus nagyjátékfilm formátum. A filmelőzetesek megtekinthetők a fesztivál honlapján. Székelyhidi Tamás Nemzetközi Természetfilm Fesztivál főszervezője mesélt arról, hogy nemzetközi szinten is nagy volt az érdeklődés, és bízik abban, hogy jövőre ismét megrendezésre kerülhet a fesztivál. A filmeket előzsűrizték, majd kiválogattak százat, melyeket levetítettek a rendezvényen és melyek közül kiválasztották a díjazottakat. A nyertesek munkáját Varga Zoltán Zsolt gödöllői szobrász alkotásaival ismerték el. Létrehozták a Rockenbauer-emlékdíjat is, melyet egy független kuratórium ítélt oda annak a természetfilmesnek, akiről úgygondolták, hogy az ismeretterjesztés területén valami maradandót alkotott. A fesztivál keretein belül tíz kategóriában hirdettek győzteseket, de hat technikai díj, valamint húsz különdíj is átadásra került. Pénzdíjban kizárólag diákok részesültek a Média Tanács támogatása jóvoltából.

Stodulka Gábor természetfilmes a Sas SOS című alkotás rendezéséért kapott díjat. A film egy ötéves projekt indulását mutatja be a magyarországi parlagi sas védelméről, melyben több szervezet is együttműködött. A rendező arról mesélt, hogy nehéz volt a film indulása, mert két hónapba telt, mire egy élő parlagi sast kaptak lencsevégre. Ezzel szemben az említett időszakban nagyon sok halott egyedet láttak.

Nézzék meg június 10-én este 23 órakor az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melyben vendégei Székelyhidi Tamás Nemzetközi természetfilm Fesztivál főszervezője, Stodulka Gábor természetfilmes és Tisza Balázs operatőr lesznek.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.