Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Előtérbe kerül a napenergia a házak tervezésénél
Tudj meg többet: Napenergia

Előtérbe kerül a napenergia a házak tervezésénél

Az építészet a legalkalmasabb eszköz az épített környezet befolyásolására, a természet védelme érdekében pedig környezettudatos épületek tervezésére van szükség, amelyeknél természetes anyagokat használnak fel, és az építőanyagokat minél közelebbi helyekről próbálják beszerezni – mondta Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke a hétfői építészet világnapja alkalmából a távirati irodának.

Krizsán András kifejtette, az épületeknél a jövőben többek között a napenergiára épülő energiafogyasztást kell előtérbe helyezni, ami szerinte nem feltétlenül napelemek beépítését jelenti, hanem a megfelelő tájolás kialakítását, hogy az egyes épületeket a nap minél több órájában természetes fény világítsa be. Az építőipar helyzetéről megjegyezte: örül, hogy magas az ágazat megrendelésállománya, ám a szakemberhiány hatással van az ágazat teljesítményére.

Hagyományosan október első hétfőjén rendezték meg az Év háza pályázat ünnepélyes díjátadóját is, amelyen idén először osztottak két fődíjat. A családi ház és lakóépület kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig a Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros felújítása, a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a MÉSZ által kiírt pályázatra 23 pályamű érkezett.

borítókép: Év háza 2018, Dörgicse

Ajánlott tartalom

Ablakunkba épül a jövő napeleme

Jelenleg még nem a leghatékonyabb, de fejlesztik tovább a napelemes üveget.