hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Először repülték át napenergiával az óceánt
Tudj meg többet: Napenergia

Először repülték át napenergiával az óceánt

Világ körüli útjának újabb szakaszát teljesítette a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép: átszelte az Atlanti-óceánt, és leszállt a spanyolországi Sevillában csütörtök reggel – írja az MTI.

A Föld körüli út 15. szakaszán 6272 kilométert tett meg a Solar Impulse 2, ezzel a világon elsőkét repülte át kizárólag napenergiával hajtott gép az Atlanti-óceánt. A 2,3 tonnás repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-é. A napközben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. Az együléses gép New Yorkból szállt fel július 20-án, hogy majdnem háromnapos repüléssel, több mint 71 óra alatt teljesítse az út egyik leghosszabb szakaszát. „Alig hiszem el, annyira fantasztikus” – kiáltotta a földet érés után Bertrand Piccard, a gép pilótája a monacói irányító központnak, amely online közvetíti az utat. A sevillai repülőtéren taps fogadta a leszállást.

A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban. A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és André Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot. A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.