Rengeteg mítosz kering a passzíházakkal kapcsolatban a neten és szóbeszédekben. Most ezeket próbáljuk meg helyre rakni.

Eloszlatjuk a passzívház mítoszait 3. rész

Rengeteg mítosz kering a passzíházakkal kapcsolatban a neten és szóbeszédekben. Most ezeket próbáljuk meg helyre rakni.

7. A passzívház sokkal drágább, mint egy hagyományos ház – ezért nem kifizetődő
A legutóbbi vizsgálat kimutatta, hogy eredetileg 4-8 %-kal nagyobb befektetés volt szükséges. A pozitív jellegű környezetbarát ház esetében Önnek is magasabb költségvetéssel kell számolnia. A legfigyelemreméltóbb eredmény később jön: a passzívház lakosai évente 210.000-400.000 Ft üzemeltetési költséget takarítanak meg. Ha ezt az értéket beszorozza a ház életciklusával, látni fogja, hogy valóban nem engedhet meg magának egy kevésbé hatékony házat. Ezen belül külön téma a vastag szigetelés plusz befektetése – igen, a passzívházak általában (különösen a hideg éghajlatú területeken) elég vastag szigetelést szükségeltetnek. Most kiderült, hogy az energia-megtakarítás legolcsóbb eszközei igen kis befektetést jelentenek. És az „első cm-es” visszafizetés rendkívül jó. Ne felejtsük el, hogy jelentős beruházási többletköltségek takaríthatók meg, ha nem kell a hőszolgáltató rendszerhez csatlakozni.

8. A passzívházban mindig hideg érzetünk van
Csak egyetlen dolgot ajánlunk, amit tennie kell: menjen, keressen fel egy passzívházat és nézzen szét benne. A passzívházak lakói tanúsíthatják, hogy télen a szobákban 22-24 °C közötti hőmérsékleteket mérünk. A passzívház kedvező árú fűtése nem kerül sokba 30.000- 50.000 Ft évente – ez az az összeg, amit mások gyakran havonta fizetnek. Akkor is, ha az energia árak az égig emelkednek a passzív háza fűtésszámlája továbbra is kifizetődő lesz.

9. A passzívházban nem lehet szobánként szabályozni a hőmérsékletet
Ez a lakóktól függ: a legtöbbjüknek nem igazán van szükségük hűvös szobákra, ám ha mégis, akkor is kevés pénzbe kerül a lakás melegen tartása. Akkor mi a probléma?
Ha szükség van rá, számos megoldás fellelhető attól függően, hogy milyen elvárásaink vannak (az ablaknyitogatás könnyű dolog, persze nem a leghatékonyabb). Ha szükséges, egy hűvös hálószoba, vagy egy hűvös borospince is építhető a passzívházba, ha szükséges. Szinte minden lehetséges.

10. Nem lehet a régi házat átépíteni
Ez általában igaz, de ez csak a történet fele: a passzívház technológiáját igenis be lehet építeni egy régi épületbe is. Megfelelő külső szigetelésre, tripla üvegezésre és a hővisszanyerős szellőzésre van szükség mindössze. A legtöbb esetben nem fogja elérni a passzívház energiafelhasználási szabványát (annak ugyanis 15 kWh / négyzetméter), az eredmény 20 és 35 kWh / négyzetméter között lesz. Tisztázzuk: az átépítés lehetséges, még a nagyobb ingatlanok átépítése esetén is.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.