Eloszlatjuk a passzívház mítoszait 2. rész

Rengeteg mítosz kering a passzívházakkal kapcsolatban a neten és szóbeszédekben. Most ezeket próbáljuk meg helyre rakni.

4. A passzívház mindig inkább „ügyetlen”.
Honnan jön ez az állítás? Több ezer különböző formájú és méretű passzívház létezik: ferde tetejű házaktól a csonka henger és kúp formákon át a , hogy azok, Wankel-dugattyú formáig. Az építészeti tervezés teljesen szabad (jó, sosem volt és nem is lesz anti-gravitáció) sokféle megoldás áll rendelkezésre.

5. A technológia még fejlesztés alatt áll.
A passzívház nem igényel annyi technológiát, mint a hagyományos ház! Az egyetlen különleges technológia, amely szükséges, az a mechanikus szellőztetés hővisszanyeréssel, és ezt már sikerrel alkalmazzák Kanadában és Skandináviában több, mint 50 éve. A passzívház technológiájának lényege csak a kiváló szigetelés. Ez kipróbált és nagyon hosszú időn át be is válik. A több évszázados gyökerek visszakereshetőek és mindig nagyon jó élmény fűződik hozzájuk. Szóval, miért nem használják gyakrabban? A válasz: olcsó olaj (legalábbis úgy fogták fel, hogy olcsó, mert eltekintenek a következményektől). És igen, folyamatos fejlesztés van, még egyszerűbb, még jobb és még olcsóbb lesz a jövőben – mint ahogy láttuk a mobiltelefonok fejlődését is az elmúlt évtizedekben. Bár a telefonok olcsóbbak és jobbak mára, több, mint egy évtizede tesztelik őket.

passzív ház

6. Csak napos helyre lehet passzívházat építeni.
Nos, ez a véleménye talán az összekevert „passzív napenergia” kifejezés következménye lehet. Fog találni passzívházat belvárosi épületként is, északra néző házat is.  Az árnyékos oldal még nem mentség arra, hogy oda nem passzívházat építeni. Igen, a napos oldal előnyt jelent. Igen, a déli irányba néző ablakok nagyon szépek. De az energia egyensúly fontosabb. Az egyensúly kiszámításához PHPP-t használunk. És: a tervezők hamarosan rájöttek, hogy számtalan lehetőség közül választhatnak. Csak ki kell próbálni.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.