Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Napenergia

Technológiák » Épületek » Napkollektor, Napelem, Napcella

Elon Musk és Warren Buffet összeveszett a napon

Megjelenés: 2016.02.03., 22:19   Utolsó módosítás: 2016.02.03., 22:20

A napenergia-piac uralmáért szállt harcba a Tesla Motors alapítójának cége és a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, Warren Buffet. Egyelőre a nagyobb lobbierővel rendelkező Buffet áll nyerésre, de a lakossági napelemek visszaszorítására tett kísérlet akár fordítva is elsülhet.

Korábban rengeteget spórolhattak a nevadaiak, ha a házuk tetejére napelemeket szereltek fel, hogy kiegészítsék a központi szolgáltatótól vett energiát. A folyamat fő nyertese a SolarCity nevű, a Tesla Motorshoz kötődő vállalat volt, hiszen a legtöbb lakónak ők szállították az olcsó napelemeket.

A sikerszériát azonban megakasztotta az állam vezető, napenergiában is utazó energiacége, amely eredetileg a napelemet nem használó ügyfeleik védelmére hivatkozott, később azonban olyan rendeletet sikerült kilobbizniuk, ami teljesen értelmetlenné teszi, hogy bárki saját napelemet vegyen.

Eladhatták, amit termeltek

Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója tíz évvel ezelőtt alapította a SolarCity nevű napenergiai céget. A tetőre szerelhető napelemeket gyártó, felszerelő és bérbe adó vállalat több mint 12 amerikai államban, többek között Kaliforniában, Arizonában és Nevadában tevékenykedik, évente 350 millió dolláros (100 milliárd forint) nyereséggel.

A vállalat sikeréhez nagyban hozzájárultak a napenergia terjesztése érdekében bevezetett kormányzati kedvezmények is. A napenergiában utazó cégek országosan 30 százalékos adókedvezményt kapnak.

Nevadában további kedvezményt jelent a net metering (hálózati mérés) néven ismert egyezség. Ennek értelmében a napenergiát használó háztartások eladhatják a hagyományos áramszolgáltatóknak a SolarCity elemei által termelt felesleges napenergiát, amit a háztartás nem használt fel.

Legfeljebb három százalék

A SolarCitynek juttatott előnyök persze nem nyerték el a többi szolgáltató tetszését. Nevada legnagyobb áramszolgáltatója, az NV Energy már évek óta lobbizik az egyezmény felbontásáért. A cég, amelynek a tulajdonában van az állam elektromos hálózatának nagy része, azzal érvelt, hogy ha a napelemesek leírhatják a számlájukból azt az energiamennyiséget, amit ők termeltek, azzal valójában az NV Energynek okoznak anyagi kárt, hiszen továbbra is az ő hálózatukat használják, aminek a karbantartása pénzbe kerül. Ezt a költséget, mint mondják, a napelemet nem használó háztartások fizetik meg.

Decemberben végül a cég sikerrel járt.

A teljes cikk itt olvasható.

http://www.origo.hu/gazdasag/20160129-bloomberg-tesla-warren-buffet-napelemhaboru-nevada-usa.html


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 24. szerda
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

A történelem során bekövetkezett egyik legnagyobb olajszennyezés 1991-ben történt. 2,5-4 millió hordónyi olaj ömlött a Perzsa- öbölbe.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés