Elolvadnak új-zélandi gleccserek

Lassan teljesen elolvadnak Új-Zéland gleccserei. A Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet (NIWA) pénteken megjelent tanulmánya szerint az elmúlt 40 évben a jegük 30 százalékát veszítették el.

A jelentés alapját a friss és korábbi évekből származó felvételek adták. A több mint 40 új-zélandi gleccserről több ezer felvételt készítettek minden nyár végén. Az elmúlt hónapokban – a szokatlanul meleg nyár után – különösen erős volt az olvadás. Trevor Chinn, a NIWA gleccserkutatója szerint ez volt a legrosszabb év, amelyet valaha átéltek. A gleccserek több mint fele nemcsak a tavalyi, hanem az egy évvel korábbi tél jegét is elveszítette. A jelenség oka a klímaváltozás. A Föld hőmérsékletéről azt mondasz, amit akarsz, a gleccserek azonban nem hazudnak. – mondta Andrew Lorrey klímaszakértő.

mti

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.