Élőlánc Magyarországért: vízlépcsők az Új Széchenyi Tervben

Az Új Széchenyi Tervben a kormány gazdasági programja “célszerűnek tartja” a “Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a “nagyobb duzzasztóművek” építését – hívja fel a figyelmet az Élőlánc Magyarországért zöld párt elnöksége, és ezt az álláspontot “megdöbbentőnek” nevezi a kormány eddig hangoztatott ígéretei után.

A parlamenten kívüli párt kedden közölte: felhívással fordul a kormányhoz az ügyben, mivel a vízlépcsős tervek “homlokegyenest ellenkezőek” a Fidesz-KDNP húsz éve folyamatosan hangoztatott álláspontjával, a pártszövetség választási ígéreteivel, illetve az elmúlt hónapokban a nyilvánosság előtt tett kormányzati ígéretekkel.
Az Élőlánc felszólítja a kormányt, hogy nyilatkozzék: a Duna – az MSZP/SZDSZ által is többször előirányzott – duzzasztása immár hivatalos kormányprogrammá emelkedett-e, vagy “szűk lobbi érdekekkel szorosan összefonódott kormányzati technokraták magánakciója” lepleződött le.
Követelik továbbá, hogy a kormány mondjon le a duzzasztóművek építéséről, és ezt tegye egyértelművé a Széchenyi-tervben.

A duzzasztásra vonatkozó célkitűzéseket a kormány a Széchenyi Terv egyeztetési folyamatában nem tárta a nyilvánosság elé, társadalmi vita nem folyt róluk, nem élvezik a társadalom többségének támogatását. A Széchenyi Terv vízépítési célkitűzései figyelmen kívül hagyják a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának a közelmúltban tett ajánlásait is – hívja fel a figyelmet az “ökopárt”.
Az Élőlánc közleményében emlékeztet: a “zöld” ombudsman 2010. októberében felhívta a kormányt és az önkormányzatokat a Duna-völgy jövőjének rendszerszintű átgondolására és tervezésére, a Duna-stratégia keretében előirányzott egyes projektek fenntarthatóságának biztosítására, és a párhuzamosan rendelkezésre álló ökoszisztéma-szolgáltatások lehető legteljesebb megőrzésére. Ennek érdekében a leromlott vagy eltűnőben lévő szolgáltatásokat rehabilitálni kell. Az esetleg egymást kizáró szolgáltatások közül mindenkor a megújulót kell megtartani, és a nem-megújulóról kell lemondani.  A jelen és jövő nemzedékek érdekeit leginkább folyóink sokoldalúságának megőrzése szolgálja – hangsúlyozzák a közleményben.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.