Elnyeli a víz az eszkimók faluját

Alig több, mint tíz éve van hátra Kivalina településnek: a Bering-tenger elmossa az alaszkai inuit falu szigetét.

Négyszáz inuit őslakosnak ad otthont az alaszkai Kivalina falu, s ők négyszázan lehetnek Amerika első klímamenekültjei. Az Alaszka nyugati partjaival párhuzamosan futó, keskeny kis szigetüket ugyanis szép lassan elmossa a Bering-tenger. A szigetet generációkon át a jég védte meg a viharos tengertől, ám az utóbbi két évtizedben a sarkvidéki jégtakaró visszahúzódása miatt a parti hullámok egyre nagyobb károkat okoznak (ez a pusztítás az abrázió). Az amúgy is keskeny sziget így egyre jobban összemegy, írja a BBC.

2008-ban az amerikai hadsereg mérnöki egysége védőfalat húzott a falu nyílt víz felé eső partján, ám ez csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, két évvel ezelőtt ugyanis egy nagy vihar miatt egyszer már ki kellett telepíteni a lakosokat. A mérnökök legfrissebb számításai szerint pedig 2025-re lakhatatlanná válhat a sziget. Az amerikai kormányzat becslései szerint 400 millió dollárba kerülne a teljes falu áttelepítése egy közeli, magasabban fekvő területre, ám egyelőre nem tudni, hogy lesz-e rá pénz. Kivalina helyzete nem egyedi, több part menti inuit település van Alaszkában, amelyet hasonló veszély fenyeget, írja az origo.hu.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.