Elkészült az ország legnagyobb lakóházának energetikai felújítása

Megújult energetikailag az óbudai Szőlő utcában lévő 886 lakásos ház, az ország legnagyobb lakóépülete, ennek eredményeként a fűtési költsége a felére csökken – tájékoztatta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az MTI-t kedden.

A 10 emeletes paneles épületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését tartalmazó felújítás költségének 40 százalékát a kerület állta, a támogatásból 1 millió euró európai uniós támogatás. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék jutott. Ez utóbbit kamatmentes kölcsönből teremtették elő, a saját részt adó
hitel kamatát is az önkormányzat állja.
A régebben szalagháznak, ma faluháznak nevezett – mivel egy falunyi ember lakja – épület 315 méter hosszú, és 15 lépcsőházból áll, 886 lakás van benne. A kivitelezést közbeszerzésen nyerte el az Épkar Zrt., az eredetileg kalkulált 1,2 milliárd forint helyett 1 milliárd 126 millió forinttal.
A homlokzati panelekre 10 centiméteres hőszigetelés került, az ablakok pedig 5 kamrás műanyag profilból készültek. Miután a Főtáv kicserélte a hőközpontot, az így felszabaduló helyre került az 1.500 négyzetméter napkollektor puffer tartálya. A tetőre szerelt napkollektorok adják a csapokból folyó – használati – meleg vizet, míg a fűtést továbbra is a Főtáv szolgáltatja.

Az elért energiamegtakarítás 50 százalék lesz.
A közlemény idézi Bús Balázs kerületi polgármestert, aki a legnagyobb sikernek azt nevezte, hogy sikerült a lakók több mint 80 százalékának támogatását megszerezni a projekthez. Reményét fejezte ki, hogy a példa “ragadós” lesz.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az átadott épülettel benevezett az Energia Klub környezetvédelmi egyesület által meghirdetett Napkorona bajnokságba. Ennek célja, hogy kiderüljön: melyik az a település, amelyik a legnagyobb arányban használ napenergiát.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.

Nincs hozzászólás

  1. A képen látható ház a XIV. kerület, Ond Vezér útja 39-47. szám alatt található. 🙂

  2. Köszönjük az észrevételt, javítva!