Kezdőlap / Technológiák / Telekommunikáció / mobil / Elkészült az első hajlékony akkumulátor
Tudj meg többet: Zöld informatika

Elkészült az első hajlékony akkumulátor

Egy dél-koreai vállalat rájött, hogy lehet rugalmas, változtatható formájú lítium-ion akkumulátort készíteni, ami komoly előrelépés lehet a hajlékony telefonok gyártásában.

A fejlesztésen dolgozó kutatócsoport – amit Li Sangjong, a dél-koreai Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal professzora vezetett – az alakváltó és folyékony polimer elektrolitokkal folytatott kísérletek során fedezte fel, hogy az általuk fejlesztett technológia hajlékony akkumulátorok fejlesztésére is használható, írja az index.hu. Az új találmányok általában új kompromisszumokat is hoznak, de a dél-koreai hajlékony akkumulátor nemcsak sokkal rugalmasabb, de biztonságosabb is, mint a hagyományos akkumulátorok. A Korean Joongang Daily idézte a kutatók tanulmányát: a szerzők ebben azt állítják, hogy a jelenleg használt, szögletes akkumulátorokban a folyékony elektrolitokat elválasztó film hő hatására megolvadhat, így a pozitív és negatív összetevők keveredhetnek egymással, ami robbanáshoz is vezethet. Az új, rugalmas akkumulátorok ezzel szemben szilárd anyagokat tartalmaznak, így nagyobb a stabilitásuk, mint a most használt akkumulátoroknak.

Az új akkumulátorok úgy készülnek, hogy az elektródákhoz használt polimer elektrolitokat harminc másodpercig ultraviola sugárzásnak teszik ki; ez a gyártástechnika gyorsabb, mint amit a hagyományos telepeknél használnak. A rendszeresítésükre valószínűleg még évekig várni kell, de a technológia létezésének bejelentése, a Samsung ambiciózus, hajlékony telefon gyártására irányuló tervei, valamint a hajlékony OLED kijelzők megjelenése alapján sejthető, hogy a jövőben tömegesen elterjednek a hajlékony digitális eszközök.

+ képünk illusztáció

Ajánlott tartalom

A Samsung is megújuló energiára vált

A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában.