Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Elkészült a vízgyűjtő-gazdálkodási terv Szabolcsban
Tudj meg többet: Vízenergia

Elkészült a vízgyűjtő-gazdálkodási terv Szabolcsban

Elkészült és július közepén megkezdődik a társadalmi vitája a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízgyűjtő-gazdálkodási tervnek, amely az élő és felszín alatti vizek védelmét szolgálja – jelentették be a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A tervezett intézkedések a felszín feletti és alatti vizek állapotának javítását, az ivóvíz minőségének megőrzését, a táp-, illetve szervesanyag terhelésének csökkentését, a szennyezések megszüntetését célozzák, továbbá a folyók, csatornák, tavak, valamint a védett területek garantált védelmét teszik lehetővé – mondta Kató Sándor a dokumentumot készítő szervezet osztályvezetője. Hozzátette: a három, a Felső-Tisza, a Szamos-Kraszna-közi és a Lónyay-főcsatorna térségére kidolgozott terv költségigényének számítása a július 14-én kezdődő lakossági fórumsorozat időpontjára fejeződik be.

A várható költségek nagyságának érzékeltetésére Kató Sándor elmondta: a táp- és szervesenyag terhelések csökkentését szolgáló csatornázások és biztonságos szennyvíz-elhelyezések beruházása a megyében a következő egy évben 49 települést érint 46 milliárd forintos költséggel, amelynek mintegy 80 százaléka európai uniós támogatás lesz. Csabány József, a vízügyi igazgatóság koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: Szabolcsban jelenleg a folyók és a csatornák felének jó a vízminősége, a három nagy állóvízből kettőnek viszont javításra szorul. Felszín alatti ivóvíz-készlet 11 térségben található, s abból két körzetnek veszélyeztetett az állapota.

A minőség-megőrzést és javítást a vízfolyások rehabilitációjával, rekonstrukciójával, a nagy folyók szabályozottságának csökkentésével, s vízvisszatartással kívánják elérni 2015-ig. A célok között szerepel a települések biztonságos szennyvíz-elvezetésének és tisztításának megoldása, illetve hulladék-lerakóhelyek kialakítása. Az utóbbi egy uniós támogatású programban már tart, Kisvárdán, Nagyecseden és Nyíregyházán több mint 9 milliárd forintos költségből épülnek a regionális telepek, s a fejlesztési program második ütemének tervét július végéig készítik el az érintett önkormányzatok által megbízott ügynökségnél. A tervezett ökológiai állapot-javító intézkedések közül Csabány József kiemelte: a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr holtágainál vízvisszatartó művek épülnek, a partok területét revitalizálják, s gondoskodnak a vízpótlásokról is.

Ajánlott tartalom

Először volt hőhullám az Antarktiszon

A kutatók aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy ez a jelenség hosszú távon károsíthatja az állat- és növényvilágot, az egész ökoszisztémát.