Elkészült a világ legnagyobb naperőműve

Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabitól nem messze bakapcsolták a világ legnagyobb teljesítményű naperőművét, A Shams 1-et.

A 600 millió dolláros költséggel felépült, két és fél négyzetkilométeres erőműben 258 ezer tükör gyűjti a sivatagban gyakorlatilag reggeltő estig állandóan állandóan tűző, felhőktől nem zavart nap sugarait, amelyek és 100 megawattnyi áramot termelnek majd (összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű blokkjai egyenként 500 megawattosak), írja az index.hu. A tervek szerint a következő években elkészül a Shams 2 és 3 erőmű is, ezek tesznek majd annak a célkitűzésnek a megvalósulásáról, hogy 2020-ra az ország az energiaigénye 7 százalékát megújuló erőforrásokból szerezze. Az erőművet 2010 nyarán kezdték el építeni, a tulaj az emirátusok-beli Masdar cég, ami állítása szerint a világon jelenleg megtermelt napenergia 10 százalékát ellenőrzi. A Shams 1-et maga a sejk, Khalifa Bin Zayed Al Nahyan avatta fel, aki azt mondta, 20 ezer otthont lát majd el árammal az erőmű, és évi 175 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolnak meg vele.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.