Elkészült a világ legnagyobb napelemes hajója

Vízre bocsátották az észak-németországi Kielben a világ legnagyobb, napelemmel működő hajóját, amellyel 140-160 napos világ körüli útra indulnának jövő áprilisban.

“Csodálatos pillanat ez számomra… Hat évnyi munka után készen állunk a hajó vízre bocsátására” – mondta a 37 éves Raphael Domjan az átadáson. A német kalandor a katamaránhoz hasonló kialakítású, PlanetSolar nevű hajóval 2011 áprilisában indulna világ körüli útra, elmondása szerint kizárólag napenergiával működő vízi járművel elsőként a világon.

A 140, más források szerint 160 naposra tervezett úton Domjan igyekszik majd minél közelebb hajózni az Egyenlítőhöz, hogy a lehető legtöbb napsugárzást kapja. Az út Európából előbb New Yorkba, majd San Franciscóba vezet, innen pedig Ausztrália és Szaúd-Arábia érintésével térne vissza Európába a német férfi.
A PlanetSolar 500 négyzetméternyi napelem segítségével kizárólag napenergiát használ működéséhez. A fehér színű, futurisztikus hajó mérete is figyelemreméltó: hossza közel 31, szélessége csaknem 15, magassága pedig 7,5 méter.

Jövő áprilisig Domjan azt tervezi, hogy részletekbe menően teszteli a járművet, melynek elkészítése 13 hónapot vett igénybe a Knierim Yachtbau nevű hajógyárban.
A katamarán több mint 10 millió euróra rúgó építési költségeinek legnagyobb részét Immo Ströher darmstadti vállalkozó finanszírozta Rivendell nevű svájci holdingján keresztül. A vízre bocsátás alkalmával úgy fogalmazott: “Reméljük, ezzel valami jót teszünk a világgal, távolodunk a fosszilis energiák tévútjától”.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.