Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Elkészült a világ eddigi legnagyobb passzívház-minőségű felújítása
Tudj meg többet: Passzívház

Elkészült a világ eddigi legnagyobb passzívház-minőségű felújítása

Elkészült a világ eddigi legnagyobb, EnerPHit passzívház szabvány szerinti felújítási projektje Innsbruckban. Az Innsbrucki Egyetem épülete átfogó energiahatékony szemléletű felújítása bizonyítja: régi épületek is modernizálhatók fokozottan energiatakarékos elvek szerint.

Az épületegyüttes fűtési igénye 180 kWh / m2 értékről 21 kWh / m2 értékre csökkent. A projekt teljesíti a EnerPHit szabványt, amely passzívház-komponensekkel történő felújításokra vonatkozik. Az egyetem újbóli megnyitását a 2015. november 13-15. között megrendezett Nemzetközi Passzívház Nyílt Napokra időzítették, bárki felkereshette az 1968-ban létesített épületet, amely az egyetem Műszaki Tudományok Karának ad otthont.

Az átfogó felújítás nem várathatott magára, az állagjavító beavatkozások mellett a rezsiköltség racionalizálása és az energetikai minőség javítása is fontos célkitűzés volt. A tervezők a német Passzívház Intézettel szoros együttműködésben dolgozták ki az átfogó koncepciót; a nyolc emeletes épület a legnagyobb léptékű passzívház-minőségű felújítás az EnerPHit minősítés bevezetése óta.

Az épület vasbeton szerkezete, a mennyezet és a pillérek épen maradtak a felújítás során, az épületburok azonban teljesen megújult; a hőhídmentesség, a légtömörség, a hőszigetelés, a passzívház-komponensek – hővisszanyerős szellőztető, nyílászárók stb. – az energiahatékonyság jelentős javulását eredményezték, a villamos és gépészeti rendszer is teljesen megújult. A tervezők az épület sajátosságaira szabottan, céltudatosan, következetesen használták a passzívház-komponenseket.

A EnerPHit szabvány a hatékony és gazdaságos épületfelújításokhoz ad szempontokat az életciklus-költséges figyelembe vételével. A szabványról a Holnapház blogon olvasható részletes ismertető Hegedűs Attila minősített passzívháztervezőtől.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.