Elkészült a tatabányai fűtőerőmű biomassza tüzelőrendszere

Befejeződött a tatabányai fűtőerőmű kazánjainak átalakítása faaprítékra, a 6,1 milliárd forintos beruházás az erőműnél 41, az erdőgazdaságnál 420 új munkahelyet biztosított – mondta el a polgármester az erőműben tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) hozzátette, a beruházás során építettek egy új, 18 megawatt teljesítményű forróvizes kazánt és két 37 megawatt teljesítményű gőzkazánt alakítottak át faapríték elégetésére, együttesen 92 megawatt megújuló hőenergia teljesítménnyel. Az erőmű a fejlesztéshez 1,5 milliárd forint támogatást kapott uniós és magyar állami forrásokból. A polgármester emlékeztetett arra, hogy számos elképzelést vizsgálva választották ki a leggazdaságosabb megoldást, mely a helyi erőforrásokra alapozva kedvező rezsiköltségeket biztosít az itt élőknek.

A fűtőerőmű biomasszás tüzelésre való átépítését az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. végezte el. A társaság elkészítette a tüzelőanyag behordó berendezést, nyolc órára elég tüzelőanyagot tároló hombárok épültek, valamint elkészült a kazánokhoz tartozó salak eltávolító és pernye leválasztó berendezés. A létesítmény tüzelőanyag igénye évente átlagosan 100 ezer tonna faapríték. A társaság 2015 májusában kötött 2032-ig érvényes szerződést a Vértesi Erdő Zrt.-vel a nyersanyag szállításáról. A szerződés aláírásakor elhangzott, hogy az üzletkötés értéke eléri az 1,5 milliárd forintot. Az erdőgazdaság 27 tagú biomassza-integrációt hozott létre és logisztikai központot létesített a biztonságos ellátás érdekében. A fejlesztéssel a faapríték tüzelőanyag részaránya közel 90 százalék lesz, a gázfelhasználás ennek megfelelően csökken.

Az átalakítás előtt az erőművet gázzal fűtötték, évente 60 millió köbméter gázt használtak fel. A földgáz kiváltásával évente 64 ezer tonnával csökken az üvegház hatású gázok kibocsátása. A Tatabánya Erőmű Kft. jelenleg 23 ezer lakás és számos intézmény fűtés- és melegvíz ellátását biztosítja, valamint kapcsoltan villamos energiát is termel. A villamosenergia-termelés közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, amely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja el a fogyasztókhoz. A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, a fennmaradó részt az ELMIB Energetikai Zrt. és más magánbefektetők birtokolják.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.