Elképesztően szennyezett a Duna

Európa második legnagyobb folyójában mára több a műanyaghulladék, mint az ebihal.

1000 köbméterenként átlagosan 317 műanyagdarab és mindössze 275 ebihal található a Dunában – számolt be róla a Die Welt egy, a Bayreuthi Egyetem készült friss tanulmányra hivatkozva. A kutatás szerint a folyóban – például az olasz Garda-tóhoz hasonlóan – rengeteg az 5 milliméternél kisebb mesterséges eredetű mikroszennyeződés, a főként PVC, polisztirol, poliuretán darabkák mellett pedig évről évre jelentékeny mennyiségű fehérítő, illetve brómozott és klórozott égésgátló is kerül a vízbe.

A műanyagdarabok pedig minél kisebbek, annál nagyobb veszélyt jelentenek az élővilágra, mivel a halak és egyéb vízi állatok könnyedén lenyelhetik az alig pár milliméteres, néha egyenest mérgező mikrohulladékot.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.