Elképesztő videón a tengeri áramlatok

Bámulatos videóban mutatja be a NASA, hogyan nézne ki, ha valamilyen kontrasztanyaggal megfestenénk a Föld tengereinek és óceánjainak felszíni áramlatait.

A film nélkülözi a narrációt és a szöveges információt, mindössze a képekhez tartozó időpontokat látjuk – az ezekhez tartozó adatok alapján készült a szimuláció, írja az index.hu. A készítők szándékosan hagytak ki minden olyan extrát, ami elvonhatja a figyelmet a NASA oldaláról többféle verzióban és felbontásban is letölthető, Az örökmozgó óceán címet viselő alkotásról. Az ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase II – Az óceán keringésének és éghajlatának felmérése, 2. szakasz) elnevezésű projekt keretein belül a műholdak és egyéb eszközök azt próbálják megtudni, hogy milyen szerepet töltenek be a föld óceánjai az élettér folyamataiban, a szénkörforgásban, illetve figyelik a sarkköri jégképződést is. A projekt a vizek minden áramlását rögzíti, de a mostani videóban csak a felszíni áramlatok jelennek meg.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.