Elképesztő mennyiségű víz tűnt el a Coloradóból

Komoly veszélybe került az Egyesült Államok nyugati részének vízellátása – áll a NASA és a Kaliforniai Egyetem legújabb tanulmányában. Több mint 75 százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben annak a talajvíznek a mennyisége, amely a Colorado folyó vízgyűjtőjének utánpótlását biztosítja.

A mostani tanulmány az első, amely annak a talajvíznek a mennyiségét vizsgálja, amely kulcsszerepet játszik az Egyesült Államok nyugati felének vízutánpótlásában. Azért fontos a téma, mert a Colorado-medencéből látnak el vízzel hét amerikai szövetségi államot: Arizonát, Coloradót, Kaliforniát, Nevadát, Utahot, Új-Mexikót és Wyomingot, valamint a határ túloldalán Mexikó északi részét.

A vízügyi projektek felügyeletéért felelős Regenerálási Hivatal jelentése szerint a vízgyűjtő 2000 óta súlyos aszályban szenved. Az aszály komolyságát jól szemlélteti, hogy az elmúlt tizennégy év az utóbbi száz év legszárazabb időszaka volt; Kaliforniában szükségállapotot rendelt el a kormányzó a szárazság miatt, és 500 dollárra büntetik azokat, akik pazarolják a vizet.

A kutatócsoport a NASA GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) műholdját használta fel ahhoz, hogy alaposabban feltérképezze a Colorado folyó vízgyűjtőjét. A 2002-ben indított GRACE program egyik legfőbb célja a felszín alatti vízkészlet monitorozása, valamint a globális vízszintváltozás okainak és arányainak feltárása. A mostani vizsgálat során mind a felszíni, mind a felszín alatti vízmennyiség változásait vizsgálták.

A GRACE műholdrendszer úgy működik, mint egy óriási égi mérleg – mondja Jay Famiglietti, a NASA Sugárhajtás Laboratórium (Jet Propulsion Laboratory, JPL) egyik kutatója. Tulajdonképpen egy két műholdból álló rendszerről van szó, a köztük lévő távolsággal pedig lemérhető a gravitációs tömegvonzás erőssége (például ha az elöl haladó műhold nagyobb tömegvonzású helyre érkezik, akkor jobban eltávolodik az őt követő ikertestvérétől). A műholdpároson jelenlévő műszerek képesek a legapróbb elmozdulás pontos megmérésére is.

Egy adott terület víztartalékának tömege befolyásolja az adott helyen a gravitációs tömegvonzás erősségét. Ha a vízmennyiség változik, a gravitációs tömegvonzás is módosul. A gravitációs tömegvonzásban bekövetkező változást időszakosan megmérve tehát képet kaphatunk arról, hogy a terület vízkészlete miként változott egy bizonyos idő elteltével.

Drámai vízveszteség

A kapott eredmények megdöbbentették a kutatókat. A havi mérésekből kiderült, hogy a 2004 decembere és 2013 novembere közötti időszakban a vízgyűjtő terület vízvesztesége elérte a 65 köbkilométert (ez átszámítva 65 billió, azaz 65 milliószor millió liter). Ez majdnem kétszerese az ország legnagyobb víztárolójának, a nevadai Mead-tó medrében található víz térfogatának. Az elvesztett vízmennyiség háromnegyede – 50 köbkilométer – a felszín alatti édesvízkészletből származott.

A Colorado folyó az Egyesült Államok délnyugati részének egyetlen nagy folyója. Azon túl, hogy negyvenmillió embert lát el napi szinten ivóvízzel, ezenkívül mintegy négymillió hektár mezőgazdasági területen biztosítja az öntözést. A rendkívül alacsony vízszintért az aszályos idő mellett az emberi tevékenység (gátépítések, folyószabályozások, öntözés) is felelős.

-

Jay Famiglietti még azt emeli ki a kutatás tanulságai közül, hogy a korábban gondoltnál sokkal nagyobb szerepe van a talajvíznek a folyó vízutánpótlásának biztosításában. A vizsgálat eredményeit a Geophysical Research Letters szakfolyóiratban közölték.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.