Eljárás indult a méhész ellen: védett madarak költőhelyét tette tönkre

Rendőrségi eljárás indult egy söjtöri méhész ellen, mert a kaptárai közelében élő, fokozottan védett gyurgyalagok fészkeit eldugaszolta a madarak elől – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.

A hatósághoz kedden érkezett bejelentés, hogy Söjtörön, egy homokbánya területén lévő gyurgyalagfészkeket bedugaszolták. A bányában 15 költőüreget zárt le az akkor még ismeretlen elkövető akácfadarabokkal, az így lezárt fészkekben egy elhullott tojót és több tojást is találtak. A helyi körzeti megbízottak szerdán jutottak el a homokbánya közelében lévő méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a madarak költőhelyeit. A méhek gazdája elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el, mert a madarak folyamatosan megeszik a méheit. A rendőrség utal arra, hogy a gyurgyalag méhészmadár 1982 óta fokozottan védett Magyarországon. A férfi a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr – írták. A nyomozók a férfi ellen fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.