Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Elindult az első készház üzem
Tudj meg többet: Passzívház

Elindult az első készház üzem

2009 július 13.-án átadásra került az első CNC vezérlésű magyarországi készház üzem.

A készházak piaca rohamosan nő, hiszen számos előnnyel bírnak a hagyományos épületekhez viszonyítva:

– rendkívül energiatakarékosak a nagyon jó hőszigetelő képességük miatt (ez a mai energiaválságos világban különös jelentőséggel bír)

– gyorsan építhetők, a nagypanelos technológiával (ahol a falakat előre üzemben elkészítik, a nyílászárókat is az üzemben építik be, sőt még a vakolatrendszer is felhordható az üzemben) az összeépítés pedig egyszerű és pontos

– az üzemi gyártás miatt nagyon jó, kiszámítható a minőség

– szintén az üzemi gyártás miatt kevés a hulladék, így minimális a házépítés miatti környezetszennyezés

– a költségek pontosan kalkulálhatóak, nem kell plusz – nem várt – kiadásokkal számolni

– az építési helyszínen kevés az építési törmelék, tiszta marad a környezet

– kívülről és belülről nem lehet megkülönböztetni a hagyományos épületektől, rendkívül szép, meleg, minőségi otthonok építhetőek készház technológiával.
A legjelentősebb előnye a készházaknak az energiatakarékosság. Ez a jövő nemzedéke szempontjából meghatározó lesz. Az ilyen technológiával készített épületek már a jövő építészetét idézik, viszonylag könnyen lehet passzív, vagy akár még aktív készházat is építeni.

A passzív ház energiafogyasztása max. 15 kWh/m2/év (egy átlagos ház energiafogyasztása jelenleg 160 kWh/m2/év), az aktív készház éves energiamérlege pedig pozitív, vagyis éves szinten több energiát termel, mint amennyit fogyaszt!

A gyár egy műszakban 120db/év 120-150 m2-es családi házat képes legyártani. Hazai és külföldi piacra is fog termelni (Olaszország, Szlovákia, a későbbiekben pedig Németország és Románia). A minőség Nyugat-európai, de az árak jóval mérsékeltebbek annál.
Ezen kívül, éves szinten 150 db családi ház szeglemezes tetőszerkezetét, 200-300 db CNC ács szabászgépekkel előre leszabott tetőszerkezetet, és kb. 200 m3 rétegragasztott gerendát gyárt a cég rendkívül jó minőségben. A termékek mind az ÉMI által minősítettek.

Az avató beszédet Bedő Katalin az NFGM Építésügyi és Építészeti Főosztályvezető helyettese tartotta, aki többek között elmondta, hogy az építési engedélyezési eljárás gyorsítása előkészítése keretében, az ilyen minősített, minőségbiztosítási rendszerrel készült házaknál egyszerűsített eljárásre lesz lehetőség!
Az ünnepség végén Frigy Antal az Nfgm Építésügyi és Építészeti Főosztály munkatársa átadott, egy szakmai anyagot, amit pont ezen a napon ad ki a Főosztály A könnyűszerkezetes épületek engedélyezési eljárásáról szól, az anyag, melyet az elsőfokú építési szakamberek, az engedélyezés területén tudnak hasznosítani. Az anyagtól az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő szakmai Tagozat (MAKÉSZ) tagjai azt várják, hogy egyértelművé válik, kik, milyen rendszerek kaphatnak építési engedélyt, és melyektől kell mind az építési és használatbavételi engedélyt megkapni!

Ajánlott tartalom

Találmányok, amelyek javíthatják a napelemek teljesítményét

Láthatjuk, hogy a napelemes technológia milyen rohamosan fejlődik és nap, mint nap látnak napvilágot új fejlesztések, találmányok.