Elindult a zöld fesztiválszezon

Hét nyári fesztivál csatlakozik idén az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez.

A látogatószámmal együtt várhatóan a hulladék mennyisége is nő, amelynek kezelése egyre gondosabb tervezést igényel, de a szervezők az infrastruktúra tökéletesítése mellett a fiatalok szemléletformálásra is odafigyelnek. A zöld fesztiválok nyári szezonját a magyarországi EU elnökséget búcsúztató VOLT nyitja.  A nyári fesztiválok évről-évre egyre több vendéget vonzanak, ami a rendezvényeken keletkező hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató fesztiválon nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon a Zöldövezet Társulással együttműködve 6 éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára.  Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, ez a  mennyiség, az eddigi tendenciának megfelelően, várhatóan idén emelkedni fog.

 
A Gyereksziget, a VOLT, a Balaton Sound, a Hegyalja Fesztivál, a Sziget és a Szegedi Ifjúsági Napok közönsége idén is hozzájárulhat az EU célkitűzésének teljesüléséhez, mely 2012-re 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt ír elő. Különös nyomatékot ad a fiatalokat megszólító törekvéseknek, hogy féléves uniós elnökségünk hivatalos záróeseménye éppen a soproni VOLT Fesztivál lesz. A zöld rendszer évről-évre tökéletesedik, és a szervezők idén a helyi szolgáltatókkal is szorosabbra fűzték az együttműködést. A visszagyűjtés már a bejáratnál elkezdődik, a fesztiválra be nem vihető palackokat, üvegeket már a kapuknál szelektív gyűjtőbe lehet pottyantani. A rendezvények területén ezúttal nincs előválogatás, az önkéntesek a szelektív szigetekről és a földről összegyűjtött hulladékot 1100 literes edényekbe helyezik, tartalmukat pedig – a közelség elvét szem előtt tartva – a helyi szolgáltató járműve szállítja el. A szervezők persze nemcsak az önkéntesekre, hanem a fesztivál minden látogatójára számítanak. Erőfeszítéseiket ajándékokkal is jutalmazzák: a Hulladékcsere pontokon beváltott műanyagpohárért, PET palackért és aludobozokért jelképes ajándék jár.  

 
A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld fesztivál rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon a VOLT Fesztiválra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a játékos lelkű fesztiválozók a Tudás kereke, a Sajtfal és az Öko-kvíz állomásokon tesztelhessék tudásukat, ügyességüket. Az ÖKO-Pannon roadshow-ja az elmúlt 11 évben 530 helyszínen járt, és csaknem 200 ezer érdeklődőt ért el. Nyári turnéját a zöld fesztiválok érintésével folytatja tovább.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.