Elindult a biogáz-erőmű próbaüzeme

Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő Aufwind már az utolsó simításokat végzi, valamint megkezdte a próbaüzemet, hogy ősszel átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.

A németországi, regensburgi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH alapítása (1996) óta tervez, kivitelez és üzemeltet biogáz projekteket. Az Aufwind létesítette – a biogáz-felhasználás szempontjából vezető – Németország első olyan üzemét, amely biometánt táplál a földgázhálózatba. A cég biogáz projekt portfoliója jelenleg 25 MW-nál nagyobb beépített villamos kapacitással rendelkezik, amelyet ca. 1200 m3/óra teljesítményű biometán előállítása egészít ki. A magyarországi, nettó bekerülési értéken számítva csaknem 5 milliárd forintos és 4,2 MW teljesítményű biogáz projekt a világviszonylatban is elismert Aufwind számára már most sikertörténet.

 
Biogázüzem
A szarvasi projekt 2 és félszer akkora, mint az eddigi legnagyobb magyar biogázerőmű, így jó ideig csúcstartó lehet az Aufwind 4,2 megawattos erőműve, amely egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas. Az ugyancsak szarvasi székhelyű, Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült és mostantól próbaüzemmel működő projekt két helyszínen valósul meg: Szarvas külterületén épült fel a biogázüzem (kiszolgáló létesítményeivel együtt), míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint 80 %-ának energetikai hasznosítása, kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze. Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József véleménye szerint „ez a típusú és volumenű energia-felhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá.”

 
Az új üzem
A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István így fogalmazott: „Ez a biogázüzem igazán példamutató fejlesztési beruházás Kelet-Magyarországon, hiszen olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Ám mostantól zárt rendszerben, környezetbarát módon feldolgozzuk és újrahasznosítjuk.”
Az Aufwind tervei szerint idén szeptemberben kerül sor az üzem ünnepélyes átadására.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.