Elindul Budapest első nyilvános közösségi kertje

A Lecsós Kertben, a Millenárison indul el a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja, ahol bárki, aki részt vesz a kezdeményezésben pár négyzetméteres önálló parcellán termelhet zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt, vagy akár kerti törpét is állíthat.

Bárki saját kertrészhez juthat, aki csatlakozik a programhoz és “földigényét” időben jelzi a szervezetnél a kozossegikertek@kek.org.hu e-mail címen – adta hírül közleményben a szervezet. A kertműveléssel kapcsolatban a szervezőkhöz már eddig is számos technikai kérdés érkezett, ezért február 15-én 19 órától kerttervező gyűlést tartanak a Millenárison. A szervezet munkatársai kérik az érdeklődőket, hogy a gördülékeny programmegvalósítás miatt vegyenek részt a tájékoztatón. A KÉK 2010 óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening magyarországi meghonosításával. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak.
A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett vegyszermentes friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat, emellett a környék mikroklímájának javulását idézi elő és kedvezően hat a városi hőszigetek csökkenésére is. A központ célja, hogy mintakertek kialakításával és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.