Elhuny a “zöld Nobel-díj” alapítója

Elhunyt Richard Goldman amerikai üzletember és filantróp, a nevét viselő, “zöld Nobel-díjként” is emlegetett rangos környezetvédelmi díj alapítója.

Goldmant 90 éves korában halt meg, otthonában érte a halál hétfőn – közölte a spontán szerveződő környezetvédelmi kezdeményezéseket díjazó alapítvány igazgatója.
Az 1989-ben alapított Goldman Környezetvédelmi Díj 150 ezer dollárral jár, és azokat jutalmazza, akik személyes kockázatot vállalnak a környezet megóvására. “A díjazottak bizonyítják, hogy hétköznapi emberek is képesek igazán rendhagyó dolgokra” – írta korábban Richard Goldman az elismerésről szóló internetes oldalon.
Az üzletember egy biztosítótársaság elnöke volt, feleségével együtt azért hozták létre a díjat, mert úgy látták, hogy a környezetvédelem szolgálatát nem jutalmazzák egy Nobel-díjhoz hasonló elismeréssel.
“A díj világszerte inspirációt jelentett az aktivistáknak, halálával a környezetvédelem igazi hőse távozott” – mondta Jacon Scherr, a Natural Resources Defense Council (NRDC) amerikai környezetvédő szervezet igazgatója.
Az elismerés nem volt kezdetektől része Richard Goldman emberbaráti munkásságának. A Goldman Fund nevű szervezetet 1951-ben hozta létre, azóta közel félmilliárd dollárt adott jótékony, többek között oktatási célokra.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.