Elhasználódott pénzzel fűthet

Újra lehet pályázni bankjegy-brikettre. Idén is három közhasznú szervezet fűthet majd pénzzel.

A Magyar Nemzeti Bank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. A leselejtezett pénz bekerül egy darálóba, ahol felszecskázzák, majd brikettet készítenek belőle – mondta el a Független Hírügynökségnek Simon András, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője.

A bankjegy-brikett fűtőértéke hasonló a barnaszénéhez, vegyes tüzelésű kazánban lehet vele fűteni. A jegybank által kiírt pályázat célja, hogy segítsen jelentősen csökkenteni, vagy akár kiváltani jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezetek, alapítványok fűtési költségeit. A Nemzeti Bank már harmadik éve ajánlja fel az elhasználódott, majd megsemmisített bankjegyeket brikett formájában. Simon András, a jegybank szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: idén minden eddiginél több jelentkezőre számítanak.

A bankjegy-brikettekre közhasznú és kiemelkedően közhasznú alapítványok, társadalmi szervezetek, illetve közalapítványok pályázhatnak augusztus 27-ig. A részletes kiírás a www.mnb.hu internetes oldalon található. Tavaly a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány, a Segítő Kezek Idősek Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Miskolci Autista Alapítvány csökkenthette fűtési költségeit tömörített pénzkötegekkel.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.