Elfolyó termálvízzel fűtik Hévízen a belvárosi lépcsősort

A szállodákból elfolyó termálvízzel fűtik és egyben fagymentesítik mostantól Hévízen a Park utcai lépcsősort, amelyet az önkormányzat saját beruházásaként újítottak fel.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) a szerdai avatáson elmondta: valószínűleg egyedülálló módját találták meg az eddig a lépcsősor mellett elvezetett és szabadon elfolyt termálvíz hasznosításának. A mintegy 70 méter hosszú és 11 méter szintkülönbséget áthidaló lépcsősor alatt két vastag csövön vezetik le a szállodai medencékből lefolyó, de még mindig 30 Celsius fok feletti hőmérsékletű termálvizet. Hozzátette: éppen a napokban leesett hó megolvasztásával “vizsgázott” a fűtött lépcső, ahol most már nincs szükség sózásra vagy más módon fagymentesítésre a belváros és a szállodák közötti forgalmas szakaszon. Az önkormányzat saját beruházásaként, a keszthelyi Fitotron-System Kft. kivitelezésében mintegy 40 millió forintból készült el a felújítás, amelynek keretében süttői mészkő burkolatra cserélték az eddigi kövezetet. Új korlátokat helyeztek el, rámpákat alakítottak ki, valamint energiatakarékos és a fényszennyezést is csökkentő LED-es lámpatesteket állítottak fel a lejáró mellett. Papp Gábor elmondta azt is: a mintegy száz méterrel távolabb lévő párhuzamos lépcsősor felújítását szintén tervezi az önkormányzat. Az elképzelésük szerint – elsősorban a mozgáskorlátozottakat segítve – mozgólépcsővel oldanák meg a közlekedést ezen a részen, amennyiben anyagilag is megfelelő konstrukcióra kapnak ajánlatot.

+ képünk illusztráció

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.