Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Co2 csökkentése mellett az EU is

Co2 csökkentése mellett az EU is

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének 2050-ig szóló európai ütemtervéről szóló jelentést, amely szerint az évszázad feléig az 1990-es szinthez képest legalább négyötödével mérséklődnie kell a kibocsátásnak.

A parlament egyúttal bírálta Lengyelországot, mert az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek múlt heti találkozóján megvétózta a tervet a döntéshozó Tanácsban. A tervezett menetrend értelmében minden évtized végére 20 százalékponttal csökkenne a kibocsátás az 1990-es szinthez viszonyítva. A jelentéshez Glattfelder Béla (Fidesz) készítette el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési EP-bizottság véleményét. A képviselő közleménye szerint “jelentős magyar siker, hogy fontosabb javaslatai beépültek a jelentésbe”. A gazdák elsősorban a megújuló energiák, így főleg a biogáz és energetikai célú biomassza termelése révén segíthetik elő a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását. “Ha támogatnák, hogy a helyi közintézmények, iskolák, kórházak átálljanak a mező- és erdőgazdasági melléktermékekből előállított energiával való fűtésre, számos munkahelyet hozhatnánk létre vidéken” – áll a közleményben.

Felszólalt a vitában a szlovákiai magyar Mészáros Alajos. Ő egyebek között azt hangoztatta, “nem szabad, hogy a dekarbonizáció oltárán feláldozzuk iparunk dinamikus továbbfejlesztését és versenyképességét”. Foglalkozott az EP a vízgazdálkodás ügyével is. Ezzel kapcsolatban Tabajdi Csaba (MSZP) írásos hozzászólást nyújtott be, különösen fontosnak nevezve, hogy “csökkentsük a világ vízfogyasztásának közel 80 százalékért felelős mezőgazdasági ágazat vízfelhasználását”. Hangsúlyozta azt is, hogy az unió egész területén fokozni kell a víz mezőgazdasági célú újrahasznosítását.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.