Életveszélyes bútorral, műanyaggal fűteni

Súlyosan károsítják az egészséget a műanyag, a kezelt fa és a műszálas textilek égetése során felszabaduló anyagok, pedig vannak olyan települések az országban, ahol csak hulladékkal tudják befűteni otthonukat az emberek – mondta az InfoRádiónak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Rákkeltőek lehetnek, károsíthatják a májat, a légző- és az idegrendszert, negatív hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, valamint a szaporodásra azok az anyagok, amelyek a műanyagok és műszálas textilek elégetésekor szabadulnak fel – mondta az InfoRádiónak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök annak kapcsán, hogy a lassan beköszöntő hidegben sokan ilyen tárgyakkal fűtenek be.
A Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladékégetés a hatályos jogszabályok szerint szabálysértés, illetve bűncselekmény, amiért százezer forintig terjedő pénzbírság vethető ki a levegőtisztasági kormányrendelet alapján.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.