További világpiaci áresést sejtet a FAO, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet vezető közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjúban. Concepcion Calpe egyelőre csak erősen odafigyelésre méltó fejleménysorozatnak ítéli meg, hogy immár negyedik hónapja olcsóbbá válnak az alapvető mezőgazdasági cikkek – az árutőzsdéken.

Élelmiszer túlkínálat – geopolitikai okokból

További világpiaci áresést sejtet a FAO, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet vezető közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjúban. Concepcion Calpe egyelőre csak erősen odafigyelésre méltó fejleménysorozatnak ítéli meg, hogy immár negyedik hónapja olcsóbbá válnak az alapvető mezőgazdasági cikkek – az árutőzsdéken.

Szerinte ennek csak részben lehet oka a vártnál jobb termés egy sor meghatározó jelentőséggel bíró exportőr országban. A további okokat a geopolitikai, politikai fejleményekben érdemes keresni.

Az viszont biztos, hogy az utóbbi idők piaci fejleményeiben még csak szerepet sem játszhatott az „Oroszország-sztori”, hiszen az oroszok csupán néhány nappal ezelőtt vetették be az importstop-fegyverüket. Nem lehet persze pontosan megjósolni, hogy a legújabb keletű Nyugat–orosz kereskedelmi háborúskodás végül milyen hatással lesz az (élemiszer)piacokra, de az jó eséllyel inkább le fogja nyomni az árakat. Ausztrália, Új-Zéland, az EU, Amerika termelői, exportőrei ugyanis vélhetőleg az eddiginél sokkal ádázabb csatákba kezdenek, hogy az orosz piac kiesését más piacok „bevételével” kárpótolják, az exportra szánt élelmiszerfölösleg halmozódása – legalábbis ezt diktálja a logika – áreséseket fog produkálni. Ám ha ez be is következik – figyelmeztet az interjúalany –, nem lesz szükségszerűen kevesebb a kenyér vagy a hús ára a boltokban.

Zentai Péter: Fordulat van kialakulóban az élelmiszerek világpiacán? Ha jól tudom, nem jelentéktelen mértékben mennek le az árak, holott néhány évvel ezelőtt egybehangzó prognózisokat hallhattunk a vezető szakértőktől arról, hogy az alapvető mezőgazdasági cikkek folyamatosan drágulni fognak.

Concepcion Calpe: Kétségtelenül egyfajta „ár-leolvadásnak” vagyunk a tanúi. Figyelemre méltó, hogy most már a negyedik hónap telik el úgy, hogy olcsóbbá válnak a leglényegesebb, alapvetőnek számító termények: a gabonafélékről és a takarmánynövényekről, növényi olajokról beszélhetünk igazán. Takarmányok esetében több 10 százalékos az áresés mértéke. A cukor, illetve a hús drágult – de tényleg egészen elenyésző mértékben! A cukornál ezt a két nagy termelőnél (Brazíliában és Indiában) végbement átmeneti politikai természetű bizonytalanságok okozták, a húsnál pedig az, hogy a legnagyobb állattenyésztő országokban a piac stabilizálása érdekében direkt visszafogták a vágásokat, s így a hústermelést és -feldolgozást. A tendencia azonban világos: olvadnak az árak.

Alapvető fordulat van kialakulóban?

Ilyesfajta helyzetekre volt már példa korábban is. A tendencia akár meg is fordulhat. Azonban elég érdekesnek tartom a helyzetet, mivel most a szokásosnál többféle, nem éghajlati ok befolyásolja azt. A szituáció persze egyelőre semmiképpen sem nevezhető precedens nélkülinek. Mégis érdemes a szokásosnál is éberebben odafigyelnünk az áralakulásra a következő hónapokban, hogy kiderüljön, vajon a végén árfordulat történik-e, vagy hogy egyértelmű árcsökkenési trend alakult-e ki.

A ˙teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.