Élelmiszer helyett üzemanyag?

Mitől is bioüzemanyag a bioüzemanyag? Igazából attól bio, hogy az etanolt olyan növényekből nyerik, melyeket külön erre a célra termesztenek. Ennek ellenére rengeteg támadás éri az úgynevezett energianövény-termesztést.

Ez nem véletlen annak tudatában, hogy az energianövények között a bioetanol gyártása produkálja a legrosszabb energiamérleget. A repceolaj-gyártásánál például legalább 4-szer több energiát nyerünk, mint amennyit befektettünk (és ez az arány még javítható). Szakemberek szerint a mezőgazdaság önellátó lehet, hiszen ha a termőterület egynegyedén biológiai eredetű hajtóanyagot termelnek, azzal megtermeli magának a szükséges energiát. Az Egyesült Államokban – amely a világ legnagyobb kukoricatermelő országa – a bevetett területek egynegyedét bioetanol-gyártásra hasznosítják. Azonban a gépkocsi-üzemanyag felhasználásnak kevesebb, mint 4 százalékát adja csupán a bioüzemanyag. De idevehetjük Brazíliát, a világ legnagyobb cukorgyártóját, amely hiába a legnagyobb exportőr a világon, cukornádültetvényeinek felét etanol előállítására használja.

 
Ez pedig nincs így jól, hiszen kanadai tudósok kimutatták, hogy az a gabonamennyiség, amiből egy 100 literes terepjárót csak egyszer feltankolnak etanollal, képes lenne egy embert egy egész éven keresztül táplálni.
Így jogosan merülhet fel a kérdés: Mire használjuk a gabonát? A válasz: gépkocsik meghajtására. B válasz: emberek táplálására. Mindenki döntse el magában. . .

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Micsoda demagóg duma…
    Anyám is mindig azt mondta, amikor nem akartam megenni a levest, hogy az etióp gyerekek bezzeg éheznek. Csak azt nem értettem, hogy mennyivel lesz jobb az etióp gyerekeknek, ha én megeszem a levest.
    Itt van pl. a Magyarországon termelt kukorica: ha a négerek, vagy akárkik, akik éheznek nem tudják megvenni (márpedig nem veszik), akkor adják nekik ingyen a magyar gazdák? Persze a kérdés az, hogy akkor a magyar gazda miből él meg. Vagy a cikket író széplélek megveszi, és ingyen továbbadja a négereknek? Kíváncsian várom a választ.